Πλαίσιο κειμένου: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΕ΄
Δευτέρα 18 Απριλίου 2005

Αθήνα, σήμερα στις 18 Απριλίου 2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.17΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στη ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Θα συζητηθεί η υπ' αριθμόν 59/31//2.3.2005 επερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λειτουργία των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι).
 Ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ορίζει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Το λόγο έχει ο πρώτος εκ των επερωτώντων κ. Κατσιφάρας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, η παιδεία στη χώρα μας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνική υπόθεση. Ολόκληρη η κοινωνία απαιτεί από όλους μας μια εθνική συναίνεση. Απαιτεί συναίνεση για ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, ανοιχτό στις νέες προκλήσεις, υπερβατικό, με ανοιχτούς ορίζοντες και χωρίς φοβίες. 
Η κοινωνία μας θέλει να είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα κοντά στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Θέλει να δημιουργεί προϋποθέσεις για τα δικαιώματα των νέων στην εργασία και την ισότιμη συμμετοχή τους ως πολίτες του κόσμου. Θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ικανό να αναπαραγάγει τη βιωσιμότητα των ελληνικών αξιών, καθώς και των αξιών του ελληνισμού και του ανθρωπισμού, ακριβώς για να απαντήσουμε με σιγουριά ως χώρα και ως έθνος στην άκρως ανταγωνιστική κοινωνία, που κάθε μέρα σκληραίνει όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εμείς στα πλαίσια, κύριε Υπουργέ, των παραπάνω αρχών στηρίξαμε και στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Θέλουμε ο διάλογος να πετύχει. Θέλουμε να φέρει αποτελέσματα με συναίνεση, ακριβώς για να δώσουμε αυτή τη δύναμη στη νέα γενιά, στο νέο κόσμό. Μας ενδιαφέρει και η χώρα μας και η πορεία της χώρας μας. Μας ενδιαφέρει οι νέοι μας να αισθάνονται σιγουριά, σε ένα περιβάλλον που θα τους δίνει δύναμη και θα μπορούν να κάνουν το άλμα προς τα μπρος.
Ο διάλογος αυτός, κύριε Υπουργέ, συνεχώς υπονομεύεται. Και υπονομεύεται από τη δική σας Κυβέρνηση. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία σιγά-σιγά αφαιρείτε. Αφαιρείτε αυτή τη δύναμη από το διάλογο. Αφαιρείτε αυτό που ολοκληρώνει το διάλογο και του δίνει την αξιοπιστία σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα στις εκπαιδευτικές κοινότητες.
Προαναγγέλετε αλλαγές στα πλαίσια του διαλόγου. Αφαιρείτε ζητήματα που είναι καθοριστικά από το διάλογο. Προσθέτετε εξετάσεις, λες και δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε ενιαία όλο το εξεταστικό μας σύστημα. Θεωρείτε ότι υπάρχουν θέματα μικρής σημασίας, που είναι αντικείμενο του διαλόγου. Ταυτόχρονα αφαιρείτε τη δύναμη, αυτό που δίνει το χαρακτήρα τον ουσιαστικό στο διάλογο.
Κύριε Υπουργέ, λειτουργείτε αποσπασματικά. Λειτουργείτε χωρίς μέθοδο και δεν έχετε στρατηγική. Έχετε καταφέρει να φύγουν από το τραπέζι του διαλόγου βασικοί συντελεστές της εκπαίδευσης. Το μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας αυτή τη στιγμή απουσιάζει -και όχι αδικαιολόγητα- από το διάλογο.
Νομίζω ότι ο χρόνος που έχετε μπροστά σας, σας δίνει τα περιθώρια αυτά τα ζητήματα να τα δείτε. Πραγματικά εάν δεν τα δείτε, ο διάλογος στο τέλος θα καταλήξει να είναι προσχηματικός και θα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί μόνο ως άλλοθι για να τραβήξετε μια σειρά ζητήματα και γενικώς να φαίνεται ότι γίνεται μία διαβούλευση χωρίς περιεχόμενο.
Αυτά τα στοιχεία της πολιτικής σας δεν είναι όμως μόνο στο χώρο της παιδείας, γιατί, αν ήταν μόνο εκεί, θα μπορούσε πολύ εύκολα να διορθωθεί. Το δυστύχημα είναι ότι χαρακτηρίζουν στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική. Η οικονομία μέσα από τις λαθεμένες επιλογές σας πάει από το κακό στο χειρότερο, η χώρα μας στον οικονομικό τομέα επιτηρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ακρίβεια, η ανεργία, η άνιση συμμετοχή στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος είναι φαινόμενα που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν, αλλά δυστυχώς έχουν ενταθεί επί των ημερών σας. Ταυτόχρονα, και η πορεία των εθνικών θεμάτων είναι ανάλογη με την οικονομία: Υποχωρητικότητα. Xάσατε όλα τα δυναμικά και τα κεκτημένα που είχαν διαμορφωθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική που σας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ. 
Δυστυχώς, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, οι Έλληνες στο σύνολό τους βιώνουν τη νέα διακυβέρνηση ως κατώτερη των αναγκών της χώρας αλλά και των προσδοκιών τους. Έχετε το βλέμμα στραμμένο προς τα πίσω, σπαταλήσατε δυνάμεις και όλη τη φρεσκάδα σας να αποδομήσετε το χθες, αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες του σήμερα και δεν έχετε όραμα και σχεδιασμό για το αύριο. Προεκλογικά είχατε υιοθετήσει, από το φόβο ότι δεν θα πάρετε τις εκλογές, τα πάντα. Τώρα λειτουργείτε με το φόβο μήπως χάσετε τις εκλογές και δεν παίρνετε καμία πρωτοβουλία. Δυστυχώς το σύνδρομο της περιόδου 1990-1993 σας ακολουθεί. Και είναι λογικό, γιατί είναι μια δική σας κληρονομιά. 
Προεκλογικά, κύριε Υπουργέ, λέγατε στην ελληνική κοινωνία ότι οι πόροι για την παιδεία δεν φτάνουν και είχατε πραγματικά δίκιο. Μας κάνατε κριτική και καλά κάνατε που μας κάνετε κριτική. Είχατε δίκιο. Τι κάνατε όμως; Το 2004 το περάσατε με μια εύκολη δικαιολογία, ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από τα υποσχεθέντα γιατί ο προϋπολογισμός δεν σας το επιτρέπει. Είναι ο κακός προϋπολογισμός του κακού ΠΑΣΟΚ και δεν το επιτρέπει. 
Έρχεται το 2005, κύριε Υπουργέ, και τι κάνετε ακριβώς; Μειώνετε τις δαπάνες για την παιδεία. Θα μου πείτε "μικρό ποσοστό". Μπορεί να είναι μικρό, αλλά είναι καθοριστικό και εκφράζει βαθύτερα τη βούλησή σας κατά πόσον εννοείτε αυτά που λέγατε προεκλογικά. Παίρνετε τις υποσχέσεις σας πίσω και αφαιρείτε από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης τη ροή της χρηματοδότησης. 
Σήμερα, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε για τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις -και μάλιστα άμεσες- στο χώρο της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Η ανυπαρξία πολιτικής, αλλά βασικά η έλλειψη θέλησης και η ανικανότητα της Κυβέρνησης να δώσει άμεσα λύσεις έχει οδηγήσει τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε αδιέξοδο. 
Η ανωτατοποίηση, αν και ήταν ένα τολμηρό βήμα από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα απαραίτητο και αναγκαίο, δεν ήταν αρκετό από μόνο του να αναβαθμίσει την ποιότητα των σπουδών. Ήταν όμως ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα στην εξέλιξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ήταν ένα βήμα που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι την περίοδο που έγινε και χρήσιμο και αναγκαίο ήταν. Ήταν ένα τολμηρό βήμα. 
Τα σημερινά προβλήματα, κύριε Υπουργέ, υποβάλλουν και την πολιτική ηγεσία να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες. Η υποχρηματοδότηση των ΑΤΕΙ συνεχίζεται και αν δεν υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και μάλιστα άμεση, τα Ιδρύματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ο προϋπολογισμός φαίνεται μεν ότι είναι ενισχυμένος κατά 4.200.000 ευρώ, ουσιαστικά είναι μικρότερος. Το ξέρετε πολύ καλά εσείς και το ξέρει και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί είναι αναγκασμένα από αυτόν τον προϋπολογισμό να καλυφθούν και τα λειτουργικά έξοδα των τριάντα τεσσάρων τμημάτων που ήταν από το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ που ήταν χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, λοιπόν, βαρύνουν τον προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων σε ποσό που ανέρχεται πάνω από 15.000.000 ευρώ. 
 Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση όπως την έχετε και τα ελλείμματα όπως πραγματικά σήμερα υπάρχουν και αφορούν κυρίως μισθούς εκπαιδευτικών, βιβλία, τεχνολογικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, όχι μόνο δεν θα ελαττωθούν τα ελλείμματα αλλά είναι βέβαιο ότι θα αμβλυνθούν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των σπουδών. 
Η πληρωμή του έκτακτου προσωπικού εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι προκλητικό να περιμένουν σήμερα οι εργαζόμενοι που ζουν απ' αυτό το μισθό για πάνω από πέντε μήνες να πληρωθούν. 
Τα επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν μία μεγάλη εκκρεμότητα. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τους φοιτητές, αφορά τους αποφοίτους που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας και υπάρχει μία άμεση πίεση να προχωρήσετε πολύ γρήγορα στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. 
Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε το μεγάλο βήμα με την ψήφιση το 2001 των περισσοτέρων από τα Προεδρικά Διατάγματα. Σήμερα ένα νέο αδιέξοδο δημιουργείται μετά και από τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία γνώριζαν την απόφαση αυτή από τον Ιούνιο του 2004, δυστυχώς, όμως, καμία πρωτοβουλία δεν πάρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, κωλυσιέργησαν αδικαιολόγητα παραπέμποντας το θέμα στο Ε.Σ.Υ.Π. Γιατί; Για να μη συγκρουστούμε. 
Το ζήτημα δεν είναι εδώ εάν πρέπει να συγκρουστείς ή όχι. Όταν τα θέματα επιβάλλουν λύσεις, οφείλουν οι πολιτικές ηγεσίες να δίνουν λύσεις. Και οι λύσεις βεβαίως έχουν και κόστος αλλά είναι αναγκαίες, πάνε τη χώρα μπροστά και ταυτόχρονα την κοινωνία. 
Οι φοιτητές, κύριε Υπουργέ, και οι πτυχιούχοι και τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το κύρος τους ζητούν: Πρώτον, τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ν. 2916/2001 και να μην υπολείπονται ταυτόχρονα από τα δικαιώματα που αποδίδονται στους πτυχιούχους ισοτίμων με τα Τ.Ε.Ι. ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο διορισμό των χιλίων διακοσίων εκπαιδευτικών για κάλυψη μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, που υπολείπεται από τις δύο χιλιάδες θέσεις που είχε ξεκινήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2003. Τα ιδρύματα ζητούν την άμεση κάλυψη των θέσεων και λόγω πρόσθετων προβλημάτων που δημιουργούνται από τη συνταξιοδότηση.
Τι δεν θέλουν, όμως, κύριε Υπουργέ και τι σας καταλογίζουν; Ότι προσπαθείτε να βρείτε δικαιολογία να τα πάτε προς τα πίσω. Προσπαθείτε να περάσετε τη διαδικασία μέσα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που ξέρετε ότι πολύ δύσκολα -και αυτό ακριβώς κάνει μέχρι σήμερα- θα σας δώσει τους αντίστοιχους πόρους. Άρα, σκοπίμως κωλυσιεργείτε.
Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο θέμα που αφορά τους εκτάκτους καθηγητές. Πάνω από το 50% με 60% των διδακτικών ωρών καλύπτονται με έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Βεβαίως, είναι υψηλών απαιτήσεων και πολύ χρήσιμο. Όμως, υπάρχουν εδώ δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι αυτή η πρακτική -και εδώ υπάρχει μεγάλη ευθύνη δική μας και το αναγνωρίζουμε- δεν βοηθάει στο να παραχθεί ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό έργο, που πραγματικά θα βοηθήσει την προσπάθεια που κάνουμε για την ανωτατικοποίηση των Τ.Ε.Ι., σε επίπεδο παροχής ουσιαστικού περιεχομένου στην αναβάθμιση των σπουδών, γιατί δεν μπορεί να ενταχθεί και δεν εντάσσεται στα ερευνητικά προγράμματα, σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. 
Υπάρχει, όμως, ένα δεύτερο ζήτημα που καλείστε να απαντήσετε. Και δεν τους πληρώνετε τους ανθρώπους αυτούς για πάνω από πέντε μήνες, αλλά ταυτόχρονα δεν δέχεστε και κανένα από τα θεσμικά αιτήματα που έχουν. Είναι ένα μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι ένα μέρος του εντάσσει τη δύναμή του, τη δύναμη της γνώσης τους στο συνολικό παραγόμενο εκπαιδευτικό προϊόν. 
Άρα, δηλαδή πώς απαντάτε σ' αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν; Τα περισσότερα απ' αυτά είναι θεσμικά. Έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή στα συλλογικά όργανα, έχουν να κάνουν με το αίτημά τους να έχουν ίδιο ωράριο απασχόλησης με τους μόνιμους, κατ' αντιστοιχία και οι αμοιβές, έχουν να κάνουν με την ίση μεταχείριση μονίμων και εκτάκτων στα προγράμματα, μεταπτυχιακά, ερευνητικά, κοινοτικά και ταυτόχρονα με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών πρόσληψης.
Το πρόγραμμα του ΕΠΑΕ, κύριε Υπουργέ, έχει σταματήσει. Κανένα έργο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, δεν έχει ξεκινήσει ή έχει σταματήσει σε όλα τα Τ.Ε.Ι., περιφέρεια και κέντρο.
Οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων και η υπολειτουργία του ΕΠΕΑΕ, έχει σταματήσει την απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2005 δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα όταν γίνει και αν γίνει το χρονικό διάστημα θα έχει ήδη εξαντληθεί και άρα στην ουσία δεν θα υπάρχει καμία απορρόφηση. 
Κύριε Υπουργέ, επερωτάσθε και αυτή τη στιγμή μέσω ημών απευθύνεστε στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, στο μεγάλο μέρος αριθμού των φοιτητών, απευθύνεστε στους γονείς που ματώνουν για να δώσουν από το εισόδημά τους για την εκπαίδευση -γιατί κοστίζει πολύ σήμερα η εκπαίδευση- και ταυτόχρονα απευθύνεστε στα ίδια τα ιδρύματα που περιμένουν ουσιαστικές πολιτικές στην αναβάθμισή τους. 
Τα ΤΕΙ σε λίγο πρέπει να αξιολογηθούν. Όμως, το να μειώσουμε τη δύναμή τους για να τα αξιολογήσουμε αρνητικά, είναι όχι μόνο λάθος στρατηγικής, αλλά εκφράζει και μία σκοπιμότητα.
Εμείς θέλουμε να αξιολογηθούν τα ΤΕΙ και πρέπει να αξιολογούνται τα εκπαιδευτικά ιδρύματά μας, αλλά πρέπει να υπάρχει και μία πολιτική, μια γενναία στήριξη, ούτως ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό ζητά η εκπαιδευτική κοινότητα και αυτό δεν το δίνετε. 
Επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, ότι επερωτάστε και για τα ζητήματα της υπό χρηματοδότησης που συνεχίζονται και για την καθυστέρηση στη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και για την αδικαιολόγητη μεγάλη καθυστέρηση της πλήρωσης των μεγάλων θέσεων και για τη μη υλοποίηση των αιτημάτων του έκτακτου προσωπικού. 
Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο θέμα. Εμείς προσπαθήσαμε για μεγάλο διάστημα να φέρουμε πολύ κοντά στα πλαίσια της ανωτατικοποίησης των ιδρυμάτων το ερευνητικό και μεταπτυχιακό έργο των ΤΕΙ. Εσείς αυτή τη στιγμή ό,τι είχε γίνει μέχρι σήμερα, όποια προσπάθεια είχε γίνει σήμερα ουσιαστική, αυτή την ακυρώνετε. Δυστυχώς, μια σειρά προγράμματα που έχουν να κάνουν με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εσείς δεν τα εγκρίνετε. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι η δύναμη, το οξυγόνο σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή που ζητούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι ανεξάρτητα από το χρόνο και ανεξάρτητα από την ατολμία σας, ο χρόνος που έχετε μπροστά σας, σας επιτρέπει να κινηθείτε άμεσα. Εάν δεν το κάνετε όμως τώρα και εάν όλα αυτά τα αφήσετε στη γενικότερη λογική της απραξίας θα έχετε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης και τα ιδρύματα όχι μόνο θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αλλά θα συνεχίσουν και θα είναι πιο αυξημένες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κατσιφάρα. Το λόγο έχει η συνάδελφος κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι ήταν αναλυτικότατος ο εισηγητής συνάδελφος κ. Κατσιφάρας.
Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν φταίει η πολιτική της απογραφής ή όχι. Αυτό που γνωρίζω καλά και το γνωρίζουν όλοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, αλλά και οι γονείς αφού υπάρχουν κινητοποιήσεις, είναι ότι τα ΤΕΙ υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίζονται με κάθε τρόπο. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν και κινητοποιήσεις σε εξέλιξη, όπως γνωρίζετε πολύ καλά. 
Εκείνο που εγώ μπορώ να πω είναι ότι στη φόρα που έχει πάρει τελικά η Κυβέρνηση να χρεώνει το σήμερα στο χθες και στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -όλα τα αρνητικά δηλαδή- έχει ξεχάσει να διαχειριστεί τις δικές της υποχρεώσεις απέναντι σε πολύ μεγάλα ζητήματα, όπως είναι και αυτό της παιδείας.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε ένα τολμηρό βήμα, έκανε το βήμα της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Μια προσπάθεια αναβάθμισης και ταυτόχρονα διασφάλισης όλων εκείνων των σημείων της μεταβατικής περιόδου για να μην υπάρχουν προβλήματα. 
Τι παρατηρούμε σήμερα; Παρατηρούμε ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό που εσείς διαμορφώσατε και τώρα υλοποιείτε -και τελικά διαπιστώνετε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί- ότι παρά το γεγονός και τις μεγαλοστομίες του ίδιου του Πρωθυπουργού εδώ στη συζήτηση του προϋπολογισμού πως έχετε θέσει ως στόχο να φτάσει το 5% ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση στο τέλος της τετραετίας, για το 2005 είναι μειωμένος. Μειωμένη λοιπόν η χρηματοδότηση για τον προϋπολογισμό.
Αυτό σημαίνει μειωμένες χρηματοδοτήσεις σε κάθε δράση στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Γνωρίζετε καλά ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ είναι έκτακτόι. Είναι το πολυπληθέστερο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα σας δώσω μια εικόνα από τα ΤΕΙ της Κρήτης. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι 209 και οι έκτακτοι είναι 913. Τι γίνεται με αυτούς τους 913 ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάνει πρόγραμμα ζωής τους τα ΤΕΙ και με βάση αυτό τον οικογενειακό τους προγραμματισμό; Μένουν απλήρωτοι περίπου για έναν χρόνο. Τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση; Λέτε να κόψουν από τις λειτουργικές δαπάνες τα ΤΕΙ για να μπορέσουν να πληρώσουν τους έκτακτους. Μπορούν να γίνουν αυτά; Πώς; Πώς θα αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα προβλήματα στη λειτουργία των ΤΕΙ; 
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα δίκαια αιτήματα των εκτάκτων εκπαιδευτικών που χωρίς ιδιαίτερο κόστος μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όπως καταγράφεται, κύριε Υπουργέ, στη σελίδα 107 του προγράμματός σας μπορούν να εξασφαλιστούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εφόσον κατορθώσετε να μειώσετε τις δαπάνες. Και μέσα από αυτές τις δράσεις θα αυξήσετε κατά 35% τις κοινωνικές δαπάνες για την παιδεία και την υγεία κ.λπ.. Είναι η δεύτερη φορά που σε επερώτηση για χρηματοδοτήσεις και για προβλήματα στην εκπαίδευση ζητώ να μας πείτε τι έχετε κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση ούτως ώστε να αυξηθούν πραγματικά οι δαπάνες για την παιδεία και να έχουμε μια αναβαθμισμένη εκπαίδευση. Ουδέποτε όμως έχετε κάνει αναφορά. 
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προβλήματα σε ζητήματα που κατά κόρον και επανειλημμένα έχουν τεθεί από τους ανθρώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα νέες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Σας στέλνονται οι προκηρύξεις από τους Προέδρους των ΤΕΙ, αλλά εσείς τις επιστρέφετε και δεν τις εγκρίνετε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σωτήριος Χατζηγάκης)
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία των ΤΕΙ έχει σχέση με το πώς τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά κατοχυρώνονται και τεκμηριώνονται. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο ν. 2916/2001 αναφέρεται ότι τμήματα ΤΕΙ, τα οποία πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται από τα οικεία όργανα αξιολόγησης των ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης μπορούν με εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για τη διεξαγωγή προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών να συνδιοργανώνουν διατμηματικά τέτοια τμήματα με πανεπιστήμια εσωτερικού ή ομοταγή εξωτερικού. Έχει γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει όλες τις προτάσεις και τις σχετικές αποφάσεις των πανεπιστημιακών οργάνων; Τι θα κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση; 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Η κυρία Ράπτη έχει το λόγο.
ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, έχω στα χέρια μου ένα πολύ καλαίσθητο βιβλιαράκι. Έχει ωραία χρώματα και πολύ καλές γραμματοσειρές. Φοβάμαι όμως ότι δεν μπορώ να πω το ίδιο για το περιεχόμενό του. Ξέρετε ότι αυτό το βιβλίο γράφει απέξω "Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την παιδεία - το πλήρες κείμενο - Νέα Δημοκρατία". Γυρίζω στο κεφάλαιο 6, το οποίο αναφέρεται στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μεταξύ άλλων διαβάζω: "Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1993 έως το 2000 δεν έκανε τίποτα σημαντικό για να βελτιώσει το επίπεδο των ιδρυμάτων ούτε φρόντισε να προχωρήσει στη λύση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων". 
Σ' αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω μία απάντηση, η οποία -πιστέψτε με- δεν θα χρειαστεί ούτε πολύ ώρα ούτε πολλά λόγια. Πρόκειται για εφτά σημεία. Δεν πρόκειται για τα εφτά θαύματα, σε περίπτωση που κάποιος σπεύσει να κάνει τον παραλληλισμό. Πρόκειται όμως για εφτά πολύ σημαντικά βήματα.
Σημείο πρώτο, τα ΤΕΙ εναρμονίστηκαν με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Σημείο δεύτερο, κατοχυρώθηκε η ακαδημαϊκότητα των τίτλων που χορηγούν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σημείο τρίτο, αναγνωρίστηκαν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που παίρνουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ. Σημείο τέταρτο, κατοχυρώθηκε νομοθετικά η σύμπραξη, αλλά και η συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σημείο πέμπτο, κατοχυρώθηκε νομοθετικά η διεξαγωγή της έρευνας στα ΤΕΙ. Σημείο έκτο, κατοχυρώθηκε νομοθετικά η διάρκεια σπουδών σε οκτώ εξάμηνα. Σημείο έβδομο -και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό- θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης μεταπτυχιακών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από έκτακτους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ στις κενές θέσεις που προβλέπονται για το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με προσωποπαγή θέση. Αυτά τα εφτά πολύ σημαντικά πράγματα τα έκανε το ΠΑΣΟΚ, κύριε Πρόεδρε!
Όμως, εδώ και ένα χρόνο έχουμε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και διερωτάται κανείς το εξής: Εφόσον σύμφωνα με το πρόγραμμα εδώ γράφετε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα σημαντικό, η ερώτηση είναι, τι το σημαντικό έχει κάνει στον ένα χρόνο και δύο μήνες σχεδόν που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία; Η απάντηση είναι τίποτα, αλλά πραγματικά δεν θα την πω. Θα προτιμήσω να δείξω στοιχεία.
Παίρνουμε, λοιπόν, ένα-ένα τα θέματα. Ξεκινάμε με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ακούσαμε την Υπουργό Παιδείας -η οποία και πάλι δεν μας τιμά με την παρουσία της σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα- να λέει στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την παιδεία ότι υπάρχουν σαράντα δύο ειδικότητες των ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες. Μα, συμφωνούμε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, μόνο που κάποιος πρέπει να τις κάνει και αυτός είναι η Κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Κυβέρνηση. Είναι η Νέα Δημοκρατία και άρα πρέπει να ενεργήσει τα δέοντα. 
Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αποφασίσει η Νέα Δημοκρατία το εξής: Είναι σαράντα δύο οι ειδικότητες που χρειάζονται κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων ή είναι δέκα εφτά, όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα;
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ακόμα. Υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Γι' αυτές κάνετε κάτι; Τις προωθείτε; Βοηθάτε τους αποφοίτους; Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα και δεν μιλάω στον αέρα. Έχω εδώ δύο έγγραφα από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων τον κ. Παναγιώτη Κικίλια, ο οποίος λέει "προΐσταμαι ενός ΤΕΙ των Ιονίων Νήσων. Έχω εδώ δύο τμήματα που έχουν σαφή επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοί τους". 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Αν έχετε την καλοσύνη, κύριε Πρόεδρε, θα πάρω χρόνο και από τη δευτερομιλία μου. 
Μιλάμε για το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας από το οποίο έχουν ήδη αποφοιτήσει οι τριάντα πρώτοι σπουδαστές και μιλάμε επίσης για το ΤΕΙ Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων από το οποίο έχουν επίσης αποφοιτήσει φοιτητές. 
Με έγγραφό του, πρώτο στις 9 Ιουλίου 2004 ο κύριος Κικίλιας λέει "Στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων αυτών που αναφέραμε προηγουμένως, αναφέρεται η δυνατότητα απασχόλησης στην εκπαίδευση. Πλην όμως, δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο στους διαγωνισμούς του δημοσίου, στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ".
Και λέει ο άνθρωπος: "Επειδή κάτι ανάλογο είναι πιθανόν να συμβεί και στον επικείμενο διαγωνισμό του Νοεμβρίου..." -το Νοέμβριο που μας πέρασε, λέει- "...παρακαλούμε..." -παρακαλεί το Υπουργείο ο άνθρωπος- "...να συμπεριληφθούν οι ειδικότητες Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων". 
Αυτά έγιναν τον Ιούλιο. 
Επανέρχεται ο άνθρωπος το Νοέμβριο στις 25 του μηνός με το ίδιο αίτημα. Ακόμα περιμένει απάντηση! Αυτά για τα επαγγελματικά δικαιώματα. 
Ερχόμαστε τώρα στο προσωπικό, που όπως είπαν οι συνάδελφοί μου παραμένει απλήρωτο, αλλά παρ' όλα αυτά, προσπαθεί να εργάζεται για να μην μείνουν οι μαθητές χωρίς μαθήματα και για να συνεχίσουν τα ΤΕΙ να έχουν ένα επίπεδο σπουδών. 
Παρ' όλα αυτά όμως, υπάρχουν και εδώ κάποιες περίεργες κινήσεις. Έχω εδώ ένα άλλο έγγραφο -θα τα καταθέσω όλα αυτά στα Πρακτικά- το οποίο προέρχεται από το ΤΕΙ της Αθήνας. Έχει υπογραφή του Προέδρου του κ. Καλκάνη, ο οποίος λέει το εξής: "Στην περίπτωση που δεν βρίσκουμε έκτακτο προσωπικό με τα προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχει, τότε τα μαθήματα δεν πρέπει να διεξάγονται". Έτσι γράφει μέσα εδώ το έντυπο. 
"Έχουμε την άποψη ..." -έτσι λέει ο κ. Καλκάνης- "... πως αυτή η δυνατότητα "νομίμων" εκπτώσεων στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης υποβαθμίζει τα ιδρύματα". Λέει και άλλα πολλά. 
Παράλληλα και ενώ υπάρχει αυτό το έγγραφο από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας δεν δίνονται χρήματα για να προσληφθούν έκτακτοι. Και θα πει κάποιος σε συνδυασμό με αυτό που ανέφερα προηγουμένως αυτές οι ενέργειες δεν συντείνουν στην αναβάθμιση των Τ.Ε.Ι.; Υπάρχει, όμως, ένα μυστικό εδώ και το μυστικό είναι το εξής: Μειώνονται οι έκτακτοι αλλά δεν μειώνονται οι ώρες εργασίας οι οποίες ανατίθενται σε άλλους ως υπερωρίες. Αυτά είναι τεχνάσματα και ξέρετε ότι τα Τ.Ε.Ι. για να αναβαθμιστούν έχουν ανάγκη από αληθινή χειροπιαστή υποστήριξη όχι από τεχνάσματα.
Έχουμε άλλα ζητήματα, το ζήτημα των μεταπτυχιακών σπουδών. Θεσμοθέτησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη δυνατότητα -το είπαμε προηγουμένως- της σύμπραξης. Ελάτε, όμως, που η Κυβέρνηση δεν θέλει να την εφαρμόσει! Θα μου πει κάποιος, μα πώς το λες αυτό; Δεν το λέω εγώ, το λέει ο κ. Ταλιαδούρος και υπάρχει το σχετικό έγγραφο, το οποίο θα κατατεθεί στα Πρακτικά και βεβαίως θα πρέπει να μας απαντήσει εδώ το "γιατί". 
Υπάρχει επίσης το θέμα της γενικότερης χρηματοδότησης. Το είπαν και οι συνάδελφοί μου. Είχε πει ο Πρωθυπουργός ότι εμείς θέλουμε πραγματικά να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα σπουδών και γι' αυτό θα δώσουμε κονδύλια, θα το πάμε στο 5% του Α.Ε.Π.
Ξέρετε τι βλέπω εδώ; Πέρυσι -μιλάω επί εποχής ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ήταν 3,61% του Α.Ε.Π. με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας έχουμε 3,58% του Α.Ε.Π. Ο καθένας κάνει τις συγκρίσεις και βγάζει τα συμπεράσματά του. Πέραν αυτών όμως, ακολουθεί και στην περίπτωση της χρηματοδότησης των Τ.Ε.Ι. η Κυβέρνηση τη γνωστή λογιστική αλχημεία. Παίρνει, λοιπόν, χρήματα τα οποία δόθηκαν το 2004 και τα προσθέτει στον προϋπολογισμό του 2005. Έρχεται, λοιπόν και μας λέει όχι μόνο για τα Τ.Ε.Ι. αλλά για τα πανεπιστήμια ότι εμείς δώσαμε περισσότερα χρήματα και μας παρουσιάζεται διαφορές. Για τα πανεπιστήμια μας δίνει μία διαφορά 15,62%. Λάθος. Πώς βγαίνει το 15,62%; Διότι σ' αυτά που έδωσε το 2004 προσθέτει και την έκτατη συμπληρωματική επιχορήγηση των 17.000.000 €. Σε πραγματικούς αριθμούς, σε αληθινή λογιστική η διαφορά είναι 7,87% και όχι 15,62%.
Πάμε στα Τ.Ε.Ι. Στα Τ.Ε.Ι. μας δίνει μία διαφορά 21,44%. Πώς; Με τη γνωστή λογιστική αλχημεία, την έκτακτη συμπληρωματική επιχορήγηση την κολλάμε στο 2005. Έτσι, λοιπόν, έχουμε μία διαφορά 21,44% ενώ στην πραγματικότητα η διαφορά είναι 7,82%. 
Θα μπορούσαμε να μιλάμε πραγματικά δυστυχώς, πάρα πολλές ώρες γι' αυτές τις υποθέσεις πλην όμως, δεν έχουμε το χρόνο. Έχει όμως ακόμη το χρόνο η Κυβέρνηση εάν πραγματικά θέλει να αναβαθμίσει τα Τ.Ε.Ι. Και λέμε "αν πραγματικά θέλει" γιατί πολύ φοβόμαστε ότι ο συνδυασμός της υποχρηματοδότησης με τη μείωση του αριθμού εισακτέων, με τη μη πληρωμή του έκτακτου προσωπικού οδηγεί σε μια πορεία τα Τ.Ε.Ι., στην πορεία της υποβάθμισης και του λουκέτου. Αν όμως αυτό θέλει η Κυβέρνηση, οφείλει να το πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό, στα παιδιά και στις οικογένειές τους που σε δύο μόλις μήνες θα συμπληρώσουν μηχανογραφικά δελτία για να εισαχθούν στα Τ.Ε.Ι. 
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Συλβάνα Ράπτη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κυρία Ράπτη. Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τα Τ.Ε.Ι. δημιουργήθηκαν στη θέση των υποβαθμισμένων αποδιοργανωμένων και καταδικασμένων στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας ΚΑΤΕΕ και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το ν. 1404/1983 αλλά και με ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποίησαν τα επόμενα χρόνια δημιούργησαν Τ.Ε.Ι. που άρχισαν να ξεφεύγουν σιγά-σιγά από τη σκιά των πανεπιστημίων και των πολυτεχνείων. Κατέκτησαν σταδιακά ένα ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης χωρίς να λείπουν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις ή οι μικρότερες από ίδρυμα σε ίδρυμα και από τμήμα σε τμήμα.
Μετά από δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας των Τ.Ε.Ι., το 2001 η Κυβέρνηση προχώρησε με το ν. 2916 στην ουσιαστική θεσμοθέτηση της ανώτατης πια τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η Νέα Δημοκρατία πέρυσι τέτοιον καιρό παρέλαβε τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με λυμένα ή δρομολογημένα τα περισσότερα ζητήματα και με κάποια ανοικτά ζητήματα, αλλά μέσα από μια δυναμική πορεία εξέλιξης και αναβάθμισης των Τ.Ε.Ι.. Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από τριάντα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών είχαν εγκριθεί και πολλά είχαν ξεκινήσει με σύμπραξη ή συνδιοργάνωση με Τμήματα Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Εσείς, κύριε Υπουργέ, καταφέρατε να βαλτώσετε αυτήν τη σημαντική πορεία των Τ.Ε.Ι. μέσα σε ένα χρόνο. Ας δούμε, όμως, τι συγκεκριμένα λέγατε, κύριε Υπουργέ, στο πρόγραμμά σας. Λέγατε, λοιπόν, τα εξής:
"Η Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμά της για τα Τ.Ε.Ι. δεσμεύεται: 
Πρώτον, να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει επαρκώς όλα τα Τ.Ε.Ι. της χώρας για μια περίοδο τεσσάρων ετών, προκειμένου να τους δώσει το χρόνο και οικονομικά μέσα, για να βελτιωθούν. 
Δεύτερον, να αξιολογήσει όλα τα Τ.Ε.Ι. μετά τη λήξη της περιόδου αυτής και όσα έχουν φθάσει στα πανεπιστημιακά στάνταρ να αποκτήσουν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά. 
Τρίτον, για τις εργασιακές σχέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνει ειδική ρύθμιση λόγω του μεγάλου αριθμού των ωρομισθίων. 
Δεσμεύεται, επίσης, να καθορίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που εκκρεμούν με συζήτηση και διάλογο μέσα στον πρώτο χρόνο κυβερνητικής θητείας. Ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος δεν μπορεί να δίνει πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα." 
Ας δούμε τι κάνατε επί δεκατρείς μήνες. Κατ' αρχήν, για το θέμα της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των Τ.Ε.Ι. το έλλειμμα που διαμορφώθηκε για το 2004, όπως είναι γνωστό, ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, τα Τ.Ε.Ι. οδηγήθηκαν σε σοβαρή κρίση και, παρά τις πιέσεις μας και τα αιτήματα των Προέδρων, το Υπουργείο άργησε πολύ να ανταποκριθεί εν μέρει. Η Κυβέρνηση δεν προώθησε την κάλυψη αυτού του ελλείμματος, αλλά με το φετινό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων -τα 105 εκατομμύρια ευρώ- δημιουργεί σημαντικότερα προβλήματα. 
Εσείς, κύριε Υπουργέ, στη Β΄ Σύνοδο των Προέδρων ανακοινώσατε ότι φέτος είναι 105 εκατομμύρια ευρώ έναντι 90 της περυσινής χρονιάς, δηλαδή υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 17%. Γράφηκε σε όλες τις εφημερίδες, δώσατε συνεντεύξεις, κάνατε δηλώσεις και νομίζετε ότι όλοι σας πίστεψαν. 
Να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Σε μια γραπτή ερώτησή μου, στην 5416 το 12ο μήνα, λέτε ότι για το οικονομικό έτος 2005 έχουν γραφεί πιστώσεις 105 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 100.800.000 ευρώ του 2004. Εδώ μπαίνει ένα θέμα: Πότε ήταν η αλήθεια; Όταν μιλούσατε στους Προέδρους των Τ.Ε.Ι. ή όταν γραπτά μου απαντάτε, με συγκεκριμένη απάντηση, η οποία θα κατατεθεί και στα πρακτικά. 
Η αύξηση, αν λάβουμε υπόψη σας αυτό το οποίο απαντήσατε σε μένα, είναι όχι 17%, αλλά 5%. Όμως, υπάρχει πραγματικά αυτή η αύξηση ή μήπως είναι μείωση; Έρχομαι στα 15 εκατομμύρια ευρώ από τα 105, τα οποία αφορούν τη λειτουργία των καινούργιων Τμημάτων που λειτουργούσαν τον προηγούμενο χρόνο με βάση το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕ. 
Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο τα 90 εκατομμύρια είναι για τα αντίστοιχα Τμήματα των Τ.Ε.Ι. του προηγούμενου χρόνου που λειτούργησαν με 100 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μια μείωση της τάξεως του 10% και αυτή τη μείωση εσείς την παρουσιάζετε ως αύξηση 10%. Καμιά συνέπεια, λοιπόν, στο θέμα της χρηματοδότησης. Οδηγείτε τα Τ.Ε.Ι. σε δραματική κατάσταση, υποβάθμιση και αδιέξοδο. 
Ας δούμε, όμως, ένα άλλο θέμα, αυτό των εκτάκτων, μήπως εκεί είστε συνεπείς. Οι περίπου 7,5 χιλιάδες έκτακτοι συμβασιούχοι διδάσκοντες παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα. Με δεδομένο ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των μαθημάτων των Τ.Ε.Ι. έχουμε προβλήματα που μπορούν να καταλήξουν μέχρι και σε απώλεια του εαρινού εξαμήνου. Υποσχεθήκατε στην αρχή -έχω γραπτή απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών- ότι εντάσσονται στο Προεδρικό Διάταγμα 164. Στη συνέχεια το αναιρέσατε, μέσω γνωμοδότησης του συμβουλίου που στείλατε σε όλα τα Τ.Ε.Ι.. Επίσης, δεν αναγνωρίζετε ακόμη και την προϋπηρεσία τους, εάν οι άνθρωποι ήθελαν να εργαστούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αρνηθήκατε ακόμη και το διάλογο γι' αυτό το θέμα. 
Οι άνθρωποι αυτοί περνούν ένα Γολγοθά εδώ και δέκα μήνες. Έρχεται το Πάσχα και εσείς τους λέτε να περάσουν αυτό το Πάσχα με δανεικά. 
Νομίζω ότι είναι η μια πλευρά της ανάλγητης πολιτικής σας, που δεν οφείλεται μόνο στο Υπουργείο Παιδείας -πρέπει να το πούμε από μόνοι μας- οφείλεται συνολικά στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. 
Πού είναι η ειδική ρύθμιση για το έκτακτο προσωπικό που λέγατε προεκλογικά; 
Ας δούμε, όμως, μήπως ήσασταν συνεπείς στην άλλη διακήρυξη που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αναφέρετε ότι εντός του πρώτου χρόνου της κυβερνητικής θητείας θα λύνατε αυτό το θέμα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ειπώθηκε από τη συνάδελφο κυρία Ράπτη προηγουμένως, κατοχυρώθηκαν με μία σειρά προεδρικά διατάγματα από το 1989 μέχρι το 1993. Ασφαλώς είχαν μείνει πίσω πολλές ειδικότητες, για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα. Όταν, όμως, αναλάβατε την Κυβέρνηση, αναλάβατε και έτοιμα προεδρικά διατάγματα για όλες τις ειδικότητες που είχαν εκπονηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2003 που είχαν σταλεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και είχαν ολοκληρώσει τη νομική διαδικασία και οφείλετε αυτά τα προεδρικά διατάγματα να τα προχωρήσετε. 
Έχουμε σαφώς την εξέλιξη της ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος 318/1994. Όμως, οφείλετε σήμερα και να επανεκδόσετε το π.δ. 318, λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία 89/48, αλλά και τα έτοιμα προεδρικά διατάγματα, τα οποία έχετε.
Δεν είναι δυνατό, κύριε Υπουργέ, να μπορούν απόφοιτοι ΤΕΙ των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γραφτούν στα Ελληνικά Επιμελητήρια και εμείς να μη δίνουμε στους απόφοιτους των ελληνικών ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία τους ανήκουν. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είχατε δεσμευθεί να το κάνετε εντός του πρώτου χρόνου και ένα αξιόπιστο κράτος δεν μπορεί να δίνει πτυχία, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Πώς μία σοβαρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση θα δώσει πτυχία τον Ιούνιο, χωρίς να έχετε κατοχυρώσει αυτό που είπατε ότι θα κάνετε στον πρώτο χρόνο; 
Για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων που λέγατε στο πρόγραμμά σας ότι θα γίνει μετά τη λήξη της περιόδου, της περυσινής σχολικής χρονιάς δηλαδή, δε νομίζω να κάνατε τίποτα. Εκεί δεν κινήθηκε τίποτα, πέρα από τις συζητήσεις. Στις 20 Μαϊου, αν δεν απατώμαι, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση που άρχισε στην Μπολώνια, στην Πράγα και στο Βερολίνο και πρέπει να παρουσιάσετε ένα σύστημα αξιολόγησης, μία πρόταση, ένα νομοθέτημα. Μήπως έχετε ήδη λάβει αποφάσεις, χωρίς διάλογο; Μήπως έχετε προχωρήσει στα ζητήματα αυτά και δεν έχετε ενημερώσει; Θα ήθελα να έχουμε μία ενημέρωση πάνω σ' αυτό.
Και να αναφερθώ στα στοιχεία που σας είπα, τα οποία όχι μόνο δε δείχνουν ότι είχαμε πρόοδο στα ζητήματα των ΤΕΙ, αλλά με την πολιτική σας δημιουργήσατε σοβαρά αδιέξοδα, τα οποία στραγγαλίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς και οδηγούν τα ΤΕΙ σε αδιέξοδο. Η πολιτική σας θυμίζει την κατάσταση των ΚΑΤΕΕ πριν 23 χρόνια. 
Κύριε Υπουργέ, το ΤΕΙ της Κρήτης, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, έχει περιέλθει, όπως και τα άλλα ΤΕΙ της χώρας, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της ασυνέπειας της πολιτικής σας, λόγω των πολλών οφειλών που υπάρχουν, σε δραματική κατάσταση. Δε γίνονται όλα τα μαθήματα, δε λειτουργούν όλα τα τμήματα, όπως πρέπει, δεν υπάρχει εύρυθμη λειτουργία, δε βλέπω να ενδιαφέρεστε και να νοιάζεστε γι' αυτό. Συνδικαλιστικά μπορεί να λέτε "δώσαμε δύο εκατομμύρια για να πληρωθούν οι εργολάβοι, να προχωρήσουν κάποια έργα", αλλά εκείνο το μεράκι που θα θέλαμε από εσάς σαν Υπουργείο για την εκπαιδευτική διαδικασία, για τους σπουδαστές, για τους φοιτητές των οποίων το μέλλον παίζεται με ένα εξάμηνο, δεν το βλέπουμε να υπάρχει από την πλευρά σας. Έτσι, θα ήθελα και σ' αυτό να αναφερθείτε και να δώσετε σήμερα ένα τέλος στην απραξία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Έξαρχος έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πάνω από ένα χρόνο τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός διαπιστώνει κάθε μέρα και περισσότερο τη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, τη μεγάλη απόσταση, το χάσμα θα έλεγα μεταξύ των ωραίων προεκλογικών λόγων και των μετεκλογικών πράξεων. Διαπιστώνει ο ελληνικός λαός ότι η χώρα έχει καθηλωθεί σε ένα καθεστώς μεταολυμπιακής μελαγχολίας με κύρια στοιχεία το σκεπτικισμό, την ανασφάλεια και την αγωνία για το αύριο. Ποτέ στο παρελθόν Κυβέρνηση δεν προβλημάτισε, δε διέψευσε, δεν απογοήτευσε τόσους πολίτες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ιδιαίτερα στα θέματα της παιδείας που είναι θέματα υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα ασκούμε και θα ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική, ασκούμε και θα ασκήσουμε υπεύθυνη, αξιόπιστη, σοβαρή, αλλά μαχητική αντιπολίτευση, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τον εθνικό διάλογο απαιτείται να κάνουμε άλματα στον τομέα της εκπαίδευσης, αν θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στον παγκόσμιο καταμερισμό της γνώσης και της εργασίας, σε μία εποχή έντονου ανταγωνισμού, σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. 
Για μας η επένδυση στη γνώση και στην έρευνα, η επένδυση στην παιδεία πρέπει να αποτελεί κορυφαία επιλογή. Θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλού επιπέδου, θέλουμε ισχυρά πανεπιστήμια και ανώτατα ΤΕΙ που θα μπορούν να παρέχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης στους νέους και στις νέες, αλλά και να συνδέονται με τις ανάγκες της παραγωγής και την περιφερειακή ανάπτυξη. 
Χρειαζόμαστε μία παιδεία, χρειαζόμαστε πανεπιστήμια και ανώτατα ΤΕΙ που απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, που δημιουργούν και διευρύνουν ευκαιρίες απασχόλησης για τις νέες και τους νέους, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. 
Και είναι προφανές -το βλέπουμε αυτό στους 13 μήνες- ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παιδείας του μέλλοντος. Τα προβλήματα, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν, απαιτούν λύσεις. Και είναι φανερό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, η Κυβέρνηση δείχνει να ξεχνά και την ύπαρξή τους, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Περιγράφηκε και από τον εισηγητή, αλλά και από τους άλλους συναδέλφους πριν η εικόνα και είναι η ίδια εικόνα σε όλη τη χώρα, που οφείλεται βασικά στη μειωμένη χρηματοδότηση και αυτό οδηγεί τα ΤΕΙ στην αδυναμία να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και την αποστολή τους. Είναι, όμως, σαφές ότι ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα υποχρηματοδοτούμενα με βασικές ελλείψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, με σοβαρές αδυναμίες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, χωρίς προσδιορισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα με χαμηλά αμειβόμενους καθηγητές δύσκολα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στον ενιαίο ακαδημαϊκό χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και είναι σαφές, κύριε Υπουργέ, το παράδειγμα των ΤΕΙ της Λάρισας. Θα πρέπει να σας πω ότι στη Λάρισα υπάρχουν τμήματα, όπου μία συσκευή αντιστοιχεί σε πάνω από είκοσι σπουδαστές, ένας καθηγητής αντιστοιχεί πάνω από 40 σπουδαστές. Θα μου πείτε: "αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε στον ένα χρόνο;" Υπήρχαν προβλήματα, αλλά το μήνυμα που έχετε εκπέμψει προς τις διοικήσεις για περιστολές των δαπανών εκλαμβάνεται ως περιστολή σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, με ό,τι αυτό σημαίνει για το επίπεδο των γνώσεων. 
Και πρέπει να σας πω ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προμήθεια εξοπλισμού, υπάρχει το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου και το ΤΕΙ της Λάρισας έχει υποβάλλει προγράμματα πάνω από δύο χρόνια για την προμήθεια εξοπλισμού. Πότε, κύριε Υπουργέ, θα γίνει η έγκριση; Δεν έχει γίνει καν η έγκριση της προμήθειας. Πότε θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια; Διότι εδώ δεν είναι ζήτημα έλλειψης πόρων, εδώ είναι ζήτημα να κινηθούν γρηγορότερα οι διαδικασίες στο Υπουργείο, ώστε να δοθούν οι εγκρίσεις.
Για μας είναι σαφές ότι αυτό που προέχει είναι η οικονομική στήριξη των ΤΕΙ, η προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού και εκπαιδευτικού και τεχνικού και η βελτίωση των εργαστηριακών και κτιριακών υποδομών. Και υπάρχου πόροι γι' αυτά. 
Πότε θα πληρωθούν -και θέλω μία απάντηση σ' αυτό, κύριε Υπουργέ- οι έκτακτοι του ΤΕΙ της Λάρισας; Από τον Οκτώβρη έχουν να πάρουν ευρώ. Και βεβαίως είναι σαφές -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- ότι μία άλλη προοπτική για τα ΤΕΙ είναι απαραίτητη στη χώρα, προκειμένου αυτά να μπορούν να συμμετάσχουν και να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο στη περιφερειακή ανάπτυξη. 
Διότι γνωρίζουμε ότι κρίσιμες σχολές παίζουν σοβαρό ρόλο και στην τοπική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη. Αυτή την άλλη προοπτική φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν την αντιλαμβάνεται ως ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής της. 
Είναι όμως απαίτηση των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών, των γονιών, της τοπικής κοινωνίας η αναβάθμιση των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας με όλες μας τις δυνάμεις. 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Σωτήριος Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Έξαρχε. 
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο. 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του ν. 2916, ενός νόμου που ενώ ορθά κατέτασσε τα ΤΕΙ στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, εν τούτοις δεν εξασφάλιζε και την ουσιαστική τους ένταξη, αφού άφησε ανοικτά πολλά θέματα. 
Θυμούμαι τα λόγια της κ. Δαμανάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όταν έλεγε ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφάλιζε την ουσιαστική ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση και ότι λύνει με τρόπο υβριδικό το πρόβλημα των ΤΕΙ. Κυρίως όμως η πολιτική που εφαρμόστηκε από το 2001 έως το 2004 δεν ήταν αντίστοιχη με τις αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων. 
Ειδικότερα, πρώτον, οι κρατικές επιχορηγήσεις των Ιδρυμάτων παρέμειναν εξαιρετικά χαμηλές και με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών, αλλά και τη μείωση του ωραρίου του μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, που αυτομάτως σήμαινε την αύξηση των αναγκών σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν αρκούσαν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα όλοι οι προϋπολογισμοί των ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια να κλείνουν με σημαντικά ελλείμματα, που συσσωρευμένα αύξαναν ολοένα το πρόβλημα. 
Δεύτερον, ουδέποτε δόθηκε η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση των 70.000.000.000 δραχμών για την πενταετία 2001-2006, ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση των υποδομών των ΤΕΙ. 
Τρίτον, για να καλυφθούν περαιτέρω οι οριακές λειτουργικές δαπάνες στον προϋπολογισμό των ΤΕΙ περικόπτονταν δαπάνες από τη σπουδαστική μέριμνα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από το 2000 έως το 2004, ενώ ο αριθμός των σπουδαστών σε ετήσια βάση ανήρχετο σε 40.000 περίπου -δηλαδή στην πενταετία 2000-2004 είχαμε 200.000 εισακτέους- οι αντίστοιχες πιστώσεις για τη σπουδαστική μέριμνα, τη σίτιση δηλαδή, κυμαίνονταν στο ίδιο επίπεδο των 16.000.000 ευρώ ετησίως, με πτωτική τάση μάλιστα τα τελευταία χρόνια. 
Εν όψει αυτών των δεδομένων και του σημαντικού ρόλου που θεωρούμε ότι πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν τα ΤΕΙ στη ανωτάτη εκπαίδευση της πατρίδας μας και εν όψει των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια στα ΤΕΙ. 
Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν και μέσα σε ένα χρόνο λάβαμε τα εξής συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα απαριθμήσω στην πορεία: Πρώτον, ετέθη το οικονομικό ζήτημα. Για το 2004 εξασφαλίστηκε πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση για τα Ιδρύματα της τάξης των 10.000.000 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και 4.000.000 ευρώ για σίτιση, τα οποία προστέθηκαν στα 89.000.000 ευρώ τα οποία προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2004. 
Το 2005, πέραν αυτών των 14.000.000 ευρώ, διατέθηκαν άλλα 15.000.000 ευρώ. Άρα, 14.000.000 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2004 και 15.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2005 μας κάνουν συνολικά 29.000.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την αύξηση, η αύξηση το 2005 σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης Κυβέρνησης του 2004 είναι κατά 15.000.000 αυξημένη, το οποίο σημαίνει 16,68.000.000 ευρώ. 
Θα πρέπει να σημειώσουμε -για στατιστικούς αν θέλετε λόγους, διότι δεν ελέχθη προηγουμένως- ότι η αύξηση για λειτουργικές δαπάνες το 2003 ήταν 1,73%, το 2004 ήταν 6%. Έτσι, λοιπόν, από αυτό το 1,73% και το 6,16% πήγαμε στο 16,68%. 
Σε ό,τι αφορά τη σίτιση των σπουδαστών -γιατί αυτό που ανέφερα είναι για τις λειτουργικές δαπάνες- το 2003 υπήρξε μείωση της τάξεως του 0,61% και για το 2004 υπήρξε μείωση της τάξεως του 5,17%, ενώ για το 2005 υπήρξε αύξηση της δαπάνης κατά 49,35%.
Επομένως, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εγκαλείται σήμερα το Υπουργείο Παιδείας για ελλιπή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, σε σχέση δηλαδή με την χρηματοδότηση που δινόταν στο παρελθόν από τις δικές σας κυβερνήσεις. Και βεβαίως οι οφειλές των Ιδρυμάτων -που δεν δημιουργήθηκαν φέτος, αλλά δημιουργήθηκαν σωρευτικά τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη της επαρκούς χρηματοδότησης και την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών- δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν μέσα σ' ένα χρόνο. Θα καλυφθούν όμως σταδιακά. 
Σε ό,τι αφορά τα τμήματα της διεύρυνσης, πρέπει να σας πω ότι έληγε η ένταξη και η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ τριάντα τεσσάρων τμημάτων τον Αύγουστο του 2004 και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό για το τι θα γίνουν αυτά τα τμήματα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2004. Εμείς επιλύσαμε το θέμα διαχειριστικά. Δόθηκε μια παράταση του χρονικού ορίζοντα λήξης του προγράμματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2004 και, παράλληλα, στο νέο Προϋπολογισμό του 2005 προβλέπονται κονδύλια που υπερβαίνουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. 
Έτσι, λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι είναι υποκριτικό να καλείται η σημερινή ηγεσία να απολογηθεί για παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας, παραλείψεις που έφθαναν μέχρι και την εξαγγελία ίδρυσης νέων τμημάτων ΤΕΙ, για τα οποία όμως η προηγούμενη ηγεσία δεν είχε φροντίσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης των προεδρικών διαταγμάτων. Και ήρθαμε εμείς με νόμο τον Ιούνιο που μας πέρασε να τα θεσμοθετήσουμε και για τη συνέχεια του κράτους και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν έγκαιρα το Σεπτέμβριο, όπως και λειτούργησαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώντας ότι η πληρωμή του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελεί μείζον πρόβλημα για τα Ιδρύματα, είτε διότι δεν γίνεται ορθολογική ανάθεση σε ώρες διδασκαλίας, είτε διότι η πληρωμή τους καθυστερεί υπερβολικά ώστε να παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας, έχουμε επεξεργαστεί, σε συνεργασία με τα Ιδρύματα και με απόλυτη συμφωνία με τους προέδρους των Ιδρυμάτων και με τη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, ένα σύστημα υπολογισμού των απαραίτητων για κάθε τμήμα ωρών ανάθεσης ώστε, με βάση τον αριθμό αυτό των απαιτούμενων ωρών, να δημιουργηθεί ένας ειδικός κωδικός για τα Ιδρύματα, για την πληρωμή του εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε από τη νέα χρονιά να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα καθυστέρησης στην πληρωμή των εκτάκτων. Ήδη τα Ιδρύματα έχουν εκταμιεύσει την πρώτη δόση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για τις λειτουργικές τους δαπάνες και από τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τις οφειλές τους στο έκτακτο προσωπικό, και έρχεται τώρα και η δεύτερη δόση. Στο ΤΕΙ της Λάρισας έχουν πληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο και αυτές τις ημέρες θα πληρωθούν και τους δύο-τρεις μήνες του νέου έτους, από τη νέα αυτή επιχορήγηση.
Τέταρτον, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κύριοι συνάδελφοι, φέρουν βαρύτατη ευθύνη, όχι μόνον γιατί δεν μπόρεσαν επί δέκα ολόκληρα χρόνια να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό, αλλά αντίθετα το πρόβλημα με πράξεις και παραλείψεις τους το περιέπλεξαν, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και έναν χρόνο να επιστρέφει, χωρίς επεξεργασία, όλα τα προεδρικά διατάγματα που είχαν σταλεί εκεί, ενόψει της έκδοσης της αποφάσεως για το π.δ 318. Έτσι αφέθηκαν χιλιάδες απόφοιτοι και οι οικογένειές τους στην τύχη τους. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1994, όταν κατατέθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος 318 που αφορούσε επαγγελματικά δικαιώματα τριών ειδικοτήτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με συνεχή αιτήματα αναβολών, επί μία δεκαετία δεν θέλησε να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά με το υπ' αριθμόν 11639/1994 έγγραφο του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη, διατάχθηκαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, και κυρίως οι πολεοδομίες, για τη μη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος. 
 Στη συνέχεια η μη εφαρμογή του διατάγματος ισχυροποιήθηκε με το υπ' αριθμόν 8151/95 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΕΧΩΔΕ και του 2652/98 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, με τα οποία επανέλαβαν τη ρητή εντολή περί μη εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 318. Το καταθέτω στα Πρακτικά για να ενημερωθείτε.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Ταλιαδούρος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Έτσι, από τη μια πλευρά έχουμε το Υπουργείο Παιδείας να στέλνει και να δημοσιεύει ένα προεδρικό διάταγμα, το 318. Και από την άλλη το ΥΠΕΧΩΔΕ να αρνείται αυτό το οποίο έκανε το Υπουργείο Παιδείας. Και οδηγηθήκαμε με αυτό το φαύλο κύκλο στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί δέκα χρόνια, το οποίο Συμβούλιο, όπως είπα και πριν, ενόψει της έκδοσης απόφασης επέστρεφε όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Είναι λοιπόν υποκρισία να εγκαλείτε η παρούσα ηγεσία να απολογηθεί για την πολιτική ατολμία και ευθυνοφοβία των κατά καιρούς ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες ποτέ δεν θέλησαν να ασχοληθούν πράγματι με το υπ΄ αριθμόν 1 ίσως πρόβλημα των ΤΕΙ, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για να δώσουν λύση. 
Ενόψει αυτής της κατάστασης το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους καθηγητές των ιδρυμάτων, με την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, με την ΕΕΤΕΜ και προετοιμαζόμαστε ουσιαστικά. Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε τα νέα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που η απόφαση ακύρωσε, στο Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ). Προς τούτοις έχει συγκροτηθεί ήδη επιτροπή στο πλαίσιο της γραμματείας του ΣΑΤΕ με τη συμμετοχή όλων των φορέων για την τελική επεξεργασία των προεδρικών διαταγμάτων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη, τόσο το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και να αγνοήσουμε, όσο και τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με την ένταξη των ιδρυμάτων στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Συνεπώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν καθυστερεί στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά αντιμετωπίζει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα. Το προσεγγίζει λαμβάνοντας υπόψη της τα επιστημονικά δεδομένα, το σκεπτικό της απόφασης για να δώσει μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα και όχι να υπεκφεύγει όπως επί δέκα χρόνια γινόταν και να ανοίξει έτσι και το δρόμο για την έγκριση και των υπόλοιπων προεδρικών διαταγμάτων που εκκρεμούν. Γιατί εκτός των περιπτώσεων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στην ακυρωθείσα διάταξη του άρθρου 2 του προεδρικού διατάγματος 318, εκκρεμεί και η έκδοση και άλλών επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ειδικότητες οι οποίες θα προωθηθούν στη συνέχεια άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε ό,τι αφορά το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν επιστρέφει διορισμούς καθηγητών αλλά προσπαθεί να πιέσει κατά κάποιο τρόπο τα ιδρύματα να επισπεύσουν τις διαδικασίες όπου αργούν. Παράλληλα στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου των ΤΕΙ και προκειμένου να καλύψει άμεσα τις ανάγκες τους σε εκπαιδευτικό προσωπικό έχει εξασφαλίσει από τις 5 Ιανουαρίου φέτος από το Υπουργείο Οικονομικών έγκριση προκήρυξης 800 νέων θέσεων μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού με ορίζοντα τετραετίας, ενώ προχωρά σε θεσμοθέτηση 600 επιπλέον θέσεων μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού σε ορίζοντα τετραετίας. Ήδη για το 2005 δόθηκαν για προκήρυξη στα ιδρύματα 270 νέες θέσεις. Και έγκειται βεβαίως στα ιδρύματα να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα.
Για να κάνουμε και μια σύγκριση, σε μια τετραετία προκηρύσσουμε εμείς 1600 θέσεις μονίμου προσωπικού καθώς και 200 θέσεις μελών ΕΤΠ που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που σύντομα θα έρθει στη Βουλή, αντί των 400 θέσεων που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την προηγούμενη τετραετία. Δηλαδή συγκρίνετε 401 θέσεις στην τετραετία, και 1600 την άλλη τετραετία, τη δική μας, της Νέας Δημοκρατίας. 
Πρόκειται δηλαδή για ουσιαστικό τετραπλασιασμό των θέσεων για 4 χρόνια σε σχέση με τις θέσεις που είχε εγκρίνει η προηγούμενη Κυβέρνηση. 
 Αυτό δείχνει όχι μόνο τη διαφορά σε αριθμούς, αλλά και τη διαφορά στη βούληση να στηρίξουμε τα ιδρύματα ουσιαστικά.
Έρχομαι στο επόμενο θέμα που είναι οι υποδομές των ιδρυμάτων. Οι υποδομές ενισχύονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μιας τετραετίας. Φέτος δόθηκε αύξηση 25%, αγγίξαμε τα 155 εκατομμύρια ευρώ για μια τετραετία για υποδομές στα ιδρύματα. Ολοκληρώθηκε ο διάλογος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με όλους τους προέδρους των ιδρυμάτων, που ήρθαν, συνεννοηθήκαμε και με απόλυτη συνεργασία υποβλήθηκαν οι προτάσεις τους, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην υποβολή τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και να προχωρήσει η υλοποίηση αυτών των έργων.
Για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ, δώσαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα διεξαγωγής μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ενεργοποιήσαμε το νόμο, ο οποίος δεν είχε ενεργοποιηθεί, με σύμπραξη, όπως προβλέπεται, με πανεπιστήμια. Ειδικότερα, εγκρίναμε 26 προγράμματα -τα οποία και υλοποιούνται- μεταπτυχιακών σπουδών σε σύμπραξη με τα ελληνικά πανεπιστήμια και 14 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και δεν αναφέρομαι σε προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ μόνο. Έτσι, τα ιδρύματα αποκτούν ουσιαστική εμπειρία και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, την οποία πριν από μας δεν είχαν. 
Επίσης, μέσα στο πνεύμα της ακαδημαϊκής ανέλιξης των ΤΕΙ, εγκρίθηκαν περίπου 170 νέα ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι και αυτό μια ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ουσιαστική ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων προσπαθώντας να ενισχύσει τα ακαδημαϊκά τους χαρακτηριστικά. 
Όσον αφορά τα αιτήματα των εκτάκτων εκπαιδευτικών, είχαμε συνάντηση μαζί τους δύο φορές μαζί με τη ΓΣΕΕ και συναποφασίστηκαν ορισμένες ρυθμίσεις: Πρώτον, αποφασίστηκε η συμμετοχή τους σε ποσοστό που δεν προβλεπόταν -ο νόμος ήταν ατελής και τον εξειδικεύουμε- στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, διότι μέχρι σήμερα ουδείς έκτακτος συμμετείχε σε προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Δεύτερον, καθορίζουμε ενιαία κριτήρια για την πρόσληψή τους και τρίτον την προκήρυξη θέσεων μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού σε γνωστικά αντικείμενα που καλύπτονται από ωρομίσθιους, ούτως ώστε να προτιμώνται οι ωρομίσθιοι στην πρόσληψή τους. Τέταρτον, καθορίζουμε ενιαία μορφή σύμβασης για όλα τα ΤΕΙ και πέμπτον, την έγκαιρη πρόσληψή τους, ώστε να ξέρουν όλοι από το καλοκαίρι και όχι τον Οκτώβριο αν θα διδάξουν στο προσεχές ακαδημαϊκό έτος. 
Πολύ σύντομα το Υπουργείο Παιδείας, θα φέρει στη Βουλή όπως προείπα, νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα και προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του ν.2916 και η επίλυση των οποίων αποφασίστηκε μετά από διεξοδική συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, με τη σύνοδο των πρυτάνεων, με την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα των ΤΕΙ. 
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η αξιολόγηση συζητήθηκε εκτενώς δύο φορές σε εθνικό διάλογο, μια στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ και μια δεύτερη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ δια μακρών, υπεβλήθησαν προτάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, έγινε η συζήτηση, συμφωνήθηκαν θέματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν με την αξιολόγηση και προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου, το οποίο θα έλθει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για συζήτηση και στη συνέχεια στη Βουλή για ψήφιση. Έτσι, μ' αυτό το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση, που θα γίνει νόμος στη συνέχεια, θα αξιολογηθούν και τα ΤΕΙ. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εθνική διάσταση της Παιδείας για μας αποτελεί μια πολιτική χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Και αυτό κάνουμε. Θέλουμε ποιότητα, αξιολόγηση και πόρους. Είναι οι βασικοί άξονες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής. Επιλέγουμε να επενδύσουμε κατά προτεραιότητα στη γνώση. Και αυτό κάνουμε. Να δημιουργήσουμε ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα στην πράξη και όχι στα χαρτιά, μια εκπαίδευση που να μπορεί να ανταποκριθεί στα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων μας. 
Επιδιώκουμε ένα νέο σύστημα με σύνθεση και συναίνεση και γι' αυτό δραστηριοποιήσαμε μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας το οποίο εδώ και δυο μήνες λειτουργεί και παράγει έργο. Ήδη προχώρησαν στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΔΟΑΤΑΠ, αμέσως μετά πέρασε από το Εθνικό Συμβούλιο το θέμα της αξιολόγησης, το θέμα για τη δια βίου μάθηση, το θέμα των επαγγελματικών λυκείων. Ο διάλογος προχωρεί. Ο διάλογος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την εκπαίδευση και εμείς σ' αυτό το διάλογο πιστεύουμε γιατί έτσι θα δώσουμε μια παιδεία ποιότητος με σύνεση και σύνθεση. 
Ευχαριστώ πολύ. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, και για την οικονομία του χρόνου.  Το λόγο θα δώσω στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Λοβέρδο. Ορίστε, κ. Λοβέρδο. 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ως φαίνεται, κυρία και κύριοι Βουλευτές, δικαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια δεξιά παρένθεση. Δικαιωθήκαμε επίσης και όσοι είχαμε δει από την εποχή της Λουκέρνης, Μάρτιος 2004, και ό,τι άλλο μετά έκανε εδώ για εγχώρια κατανάλωση η Κυβέρνηση, ότι η αποδόμηση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη του λαού θα είναι και απότομη και κατακόρυφη. Και τα δυο αυτά έχουν συντελεστεί επειδή, κυρία και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση και στα εξωτερικά θέματα του τόπου αλλά και στα εσωτερικά θέματα αποδεικνύεται ότι ήταν όταν κέρδισε πλήρως απροετοίμαστη και στην πράξη αποδεικνύεται πως δεν μπορεί να χειριστεί τις τύχες της πατρίδας και τα προβλήματα των ελληνίδων και των ελλήνων. 
Θεωρώ ότι η συζήτησή μας για την εκπαίδευση, για την παιδεία, μας δίδει ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παιδεία και πολιτισμό είχε χαρακτηρίσει η Κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρός της, ο κ. Πρωθυπουργός, ως το βαρύ πυροβολικό της κυβερνητικής πολιτικής. Κύριε Υφυπουργέ, συγχωρήστε μου τη διαπίστωση πως 13 μήνες μετά διαπιστώνουμε πως και η εκπαίδευση, η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν ταλιμά του οπλοστασίου σας. Νεροπίστολα, τρικ και παιχνίδια στο γενικότερο παιχνίδι σας της πολιτικής δημαγωγίας. Και αυτό στο οποίο αναφερθήκατε στο τέλος, ο εθνικός διάλογος είναι μια μείζων απόδειξη. 
Έχετε και την τύχη να έχετε πρόεδρο και ηγέτη της μείζονος αντιπολιτεύσεως έναν άνθρωπο ο οποίος εδώ σ' αυτή την Αίθουσα στις 8 Νοεμβρίου δεν δίστασε να παράσχει στήριξη για θέματα εκπαιδεύσεως και παιδείας στον Πρωθυπουργό. Δεν δίστασε να πει ότι πάρα πολλά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση είναι έξω από την κομματική αντιπαράθεση. Και δεν μπορείτε να μην διαπιστώνετε ότι αν υπάρχει εθνικός διάλογος σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει επειδή εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε παρόντες. 
Όλοι οι φορείς, όπως και οι συνάδελφοί μου υπογράμμισαν έχουν αποχωρήσει. Οι μείζονες φορείς. Άλλοι, επίσης μείζονες φορείς, έρχονται και είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν. Αποχωρούν και ξαναέρχονται για να συζητήσουν κάτι ειδικό που τους αφορά. Κατ' ουσία όλοι οι φορείς της εκπαιδεύσεως είναι εκτός. Και τα άλλα πολιτικά κόμματα όμως τον έχουν καταγγείλει. Εμείς τον νομιμοποιούμε, εμείς τον διατηρούμε. 
Επιτέλους αφού έχετε την τύχη να έχετε τέτοια αντιπολίτευση -διότι εσείς δεν είχατε προσέλθει στον εθνικό διάλογο για την παιδεία όταν ήμασταν εμείς Κυβέρνηση- επιτέλους κάντε κάτι πριν φύγετε από την Κυβέρνηση. Κάντε κάτι πριν ο λαός σας απομακρύνει από την κυβερνητική εξουσία. Επωφεληθείτε αυτής της ευτυχούς για εσάς συγκυρίας και κάντε κάτι πέραν του κομματισμού και της αύξησης της γραφειοκρατίας. 
Θέλετε να μας διώξετε από εθνικό διάλογο εσείς που δεν είχατε προσέλθει ποτέ; Για να υλοποιείτε απερίσπαστοι τα αυταρχικά σας μέτρα, θέλετε να φύγουμε; Και όμως πρέπει να θυμάστε ότι σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα και ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχαν συμφωνήσει ότι στην Ελλάδα, έτσι όπως μεταπολιτευτικά εξελίχθηκε, η συναίνεση δεν είναι ένα πολιτικό ευχολόγιο και ένας πολιτικός καθωσπρεπισμός. 
Είχαν συμφωνήσει ότι η συναίνεση είναι η προϋπόθεση της εφαρμογής των νόμων και των μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία, διότι η συναίνεση ακριβώς είναι αυτή που θα δώσει -αυτό που της λείπει δηλαδή- τη χρονική αντοχή στις ρυθμίσεις των νόμων, τη χρονική αντοχή των μεταρρυθμίσεων.
Εάν αυτά είναι έτσι και εάν ο κύριος Πρωθυπουργός δεν έλεγε πράγματα που δεν πίστευε, τότε, εφόσον έχετε τη συμμετοχή μας και εφόσον έχετε τη δια της συμμετοχής μας νομιμοποίηση του διαλόγου, κάντε κάτι ή επιτέλους ομολογήστε ότι δεν σας πάει ο διάλογος, δεν τον αντέχετε. Και μην ταλαιπωρείτε δημαγωγώντας τον κόσμο και τους φορείς ότι δήθεν κάτι σοβαρό προσπαθείτε να κάνετε δια του διαλόγου.
Εμείς ξέρουμε -γιατί έχουμε πέραν της δημαγωγίας σας τα ατράνταχτα παραδείγματα που δίνει η ζωή η ίδια, η πράξη- πως βασικός σας στόχος και στην εκπαίδευση είναι ο κομματισμός. Κι έχω τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία θα αναφέρω.
Το πρώτο αφορά τους περίφημους προσωρινούς κατά τις δηλώσεις του περασμένου θέρους της ιδίας της κυρίας Υπουργού, της κ. Γιαννάκου, στη Βουλή των Ελλήνων ότι βάσει του νομοθετικού πραξικοπήματος Παυλόπουλου οι προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας δήθεν είναι προσωρινοί έτσι όπως διορίστηκαν από εκείνες τις αλήστου μνήμης διαδικασίες όπου επελέγησαν, χωρίς κριτήρια, "προσωρινοί" προϊστάμενοι μέσα από διαδικασίες που δεν προϋπέθεταν καν να δουν και αυτά τα βιογραφικά τους τι εμπεριείχαν.
Ακόμα είμαστε με τους "προσωρινούς" προϊσταμένους. Λήγει η προθεσμία που ο νόμος έχει θέσει γι' αυτούς τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να περάσετε σε μονιμότερες, εν πάση περιπτώσει, σταθερότερες, να τις πω, λύσεις. Και φαίνεται ότι με νόμο που θα φέρετε εδώ -το έχει εξηγήσει η κ. Σχοιναράκη επανειλημμένα αυτό- θα προεκτείνετε το χρόνο παραμονής στις θέσεις τους αυτών των δήθεν προσωρινώς προϊσταμένων.
Παράδειγμα δεύτερο, που το ανέδειξε η κ. Περλεπέ, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Εύβοια και που το αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή της η κ. Ράπτη: Το περίφημο θέμα που αφορά το ΤΕΙ Χαλκίδας. Η κυρία Υπουργός στις 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους υπογράφει την κατασκευή επιπρόσθετων κτιριακών εγκαταστάσεων και στις 31 Μαρτίου ανακαλεί την υπογραφή της. Όλοι λένε -και ο Βηματοδότης του χθεσινού Βήματος είναι απολύτως αποκαλυπτικός- ότι η λογική των πελατειακών σχέσεων, όπως αυτές προέρχονται από την Εύβοια για να φτάσουν στο εσωτερικό της Κυβέρνησής σας, οδήγησαν σε αυτή την κραυγαλέα παλινωδία που δεν περιποιεί τιμή στην ηγεσία του Υπουργείου.
Και παράδειγμα τρίτον, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η περίπτωση της ερώτησης του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παντούλα, για παράνομους διορισμούς εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών καθηγητών στη Δευτεροβάθμια. Ζητάει έγγραφα ο συνάδελφος Παντούλας. Δεν τα παρέχει η Κυβέρνηση. Μετατρέπουμε την ερώτηση σε επίκαιρη επερώτηση. Και τότε καταθέτει η Κυβέρνηση τα έγγραφα. Και προκύπτει ανάγλυφα η παρανομία. Ολόκληρη σελίδα στη χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Μα, πέραν των νομικών και των πολιτικών σημασία έχει η ζωή.
Ακούστε, κύριε Υφυπουργέ, τη διαμαρτυρία ενός καθηγητή αναπληρωτή, ο οποίος περιμένει αυτούς τους διορισμούς, γιατί θεωρεί ότι με την προϋπηρεσία και την προσφορά του θεμελιώνει τα κριτήριά του. Στο site των αναπληρωτών γράφεται η συγκεκριμένη παράγραφος και σας τη διαβάζω: "Ενάντια σε χιόνια, παγετούς, βροχές, κατολισθήσεις, λάσπες, νταλίκες, μεθυσμένους και άυπνους οδηγούς προσπαθώ να μαζέψω μόρια για να βρεθώ κοντά στο σπίτι μου. Κάθε πρωί πριν μπω στο αυτοκίνητο, κάνω το σταυρό μου για να επιστρέψω σώος και να ξαναδώ την οικογένειά μου. Και υπομένω την όλη κατάσταση γιατί ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Και θα έρθει και εμένα η σειρά μου να χαμογελάσω".
Αντί για κανόνες και χαμόγελα αυτός ο Έλληνας πολίτης συντάσσει αγωγές, δικόγραφα και διαμαρτυρίες για τις παρατυπίες και τις αδικίες της Νέας Δημοκρατίας.
Πρώτη τάξη επιχειρημάτων: Δεν θέλετε το διάλογο, θέλετε τον κομματισμό. Δεύτερο επιχείρημα: Είναι άραγε η οργάνωση του εθνικού διαλόγου για την παιδεία τέτοια που να επιτρέπει το διάλογο να πηγαίνει στο βάθος των θεμάτων και να προκαλούνται οι προϋποθέσεις των συναινέσεων; Όχι, κυρία και κύριοι Βουλευτές. Πρόκειται για αποσπασματικό διάλογο -αναφέρθηκαν οι προλαλήσαντες συνάδελφοί μου, να μην επαναλάβω τα επιχειρήματά τους- και για ένα διάλογο που σας δίνει βραχυπρόθεσμα το επιχείρημα ότι είστε διαλλακτικοί, αλλά τον οποίο χρησιμοποιείτε για να περάσετε τα αυταρχικά σας μέτρα ως μέτρα που προήλθαν από συνδιάλογο και συναινέσεις. Τα θέματα έρχονται και φεύγουν δίχως εισηγήσεις. 
Κύριε Έξαρχε, είπατε για την αξιολόγηση. Ένα έγγραφο, μία εισήγηση με σημεία κατατέθηκε στον εθνικό διάλογο και αυτό ήταν όλο. Και υποτίθεται ότι για την κυρία Υπουργό σε πρόσφατες, προ δύο εβδομάδων, δηλώσεις της ο διάλογος κατέληξε. Αυτή ήταν η ανακοίνωση Τύπου, την οποίαν εξέδωσε.
Γιατί δηλαδή τον θέλετε, κύριε Υφυπουργέ, το διάλογο; Για να θεωρείτε ότι καταλήγουν οι συζητήσεις, όταν απλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, όταν απλά γίνονται με τρόπο τόσο πρόχειρο, χωρίς εισηγήσεις πάνω σ' αυτά που θέλετε να κάνετε; Είναι δυνατόν να θεωρείτε δεύτερο παράδειγμα εδώ διάλογο για το σχέδιο νόμου περί δια βίου εκπαιδεύσεως, που το στείλατε στα κόμματα και ζητήσατε γραπτώς τις απόψεις τους και λέει η κυρία Υπουργός στην ίδια περίφημη δήλωσή της ότι αυτό το σχέδιο νόμου "πέρασε" -δική της φράση, δικό της ρήμα- από το διάλογο; Για πρόσχημα μας θέλετε, για να σας νομιμοποιούμε; Μας θέλετε ως διακοσμητικό στοιχείο σε δήθεν διαλλακτικές και συναινετικές πολιτικές; Σκεφθείτε το καλά γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας, είναι ένα κόμμα, το οποίο μιλάει με τις κοινωνικές ομάδες. Ο λόγος μας ακούγεται. Και σκεφθείτε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει κι άλλο δείγμα αντιπολιτευτικής γραφής πέρα απ' αυτό που μέχρι στιγμής έχετε την τύχη να γνωρίσετε.
Και για να κλείσω αυτή την ενότητα των σκέψεών μου, θα αναφέρω το εξής:
Κυρία και κύριοι Βουλευτές, σ' αυτή την Αίθουσα, απ' αυτό το Βήμα ο κύριος Πρωθυπουργός διακήρυξε και κάτι ακόμη: Τόσο πολύ εμπιστεύεται το διάλογο που υπόσχεται εδώ, στις 8 Νοεμβρίου 2004, ότι αυτός ο εθνικός διάλογος, όπως διεξάγεται στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία, θα διασυνδεθεί με την Επιτροπή μας, τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Δεν θα έρθει τίποτα απροετοίμαστο, χωρίς διάλογο, χωρίς συναινέσεις, χωρίς εμβάθυνση, με σχέδια νόμου. Όλα θα περάσουν απ' αυτό το Βήμα, το Βήμα του διαλόγου και των πραγματικών συναινέσεων.
Κύριοι συνάδελφοι, πόσες φορές πήρε την πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας να προκαλέσει για τις πολιτικές του συζήτηση στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων; Καμία. Και πού φθάνουμε; Φθάνουμε σε λίγες ημέρες στη διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω Πάσχα. Και πότε γυρίζουμε; Περίπου στα μέσα Μαΐου. Πότε θα πάει το Υπουργείο Παιδείας στο Bergen της Νορβηγίας στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας, όπου θα συζητήσουν τη συνέχεια της Μπολόνια, της Πράγας; Στις 20 Μαΐου. Είπε ο κύριος Υφυπουργός ότι εν τω μεταξύ θα έρθει στη Βουλή η πρόθεση του Υπουργείου, τα σχεδιάσματά του. 
Πότε, κύριε Ταλιαδούρε; Στις τέσσερις ημέρες που μεσολαβούν από τώρα που μιλάμε μέχρι το Bergen; Εκτός αν φέρετε να καταθέσετε τα σχεδιάσματά σας ή με μία συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή να καλυφθείτε και να πείτε "εμείς τα φέραμε". Αυτές είναι οι συναινέσεις που επιδιώκετε; Τότε καλύτερα, αντί να κάνετε αυτά, ομολογήστε ότι δεν μας θέλετε, ότι δεν θέλετε κανένα κοινωνικό φορέα, δεν θέλετε τα πολιτικά κόμματα. Ή ομολογήστε, εν πάση περιπτώσει, ότι είστε ακατάστατοι, ότι δεν μπορείτε να σχεδιάσετε, ότι υπονομεύετε τον Πρωθυπουργό, ότι αυτός λέει εδώ "θα κάνουμε διάλογο στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων" και το Υπουργείο Παιδείας δεν εκτελεί. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό το τελευταίο μπορεί να συντρέξει. Τα άλλα συντρέχουν, ότι δηλαδή ουδείς εξ υμών επιθυμεί το διάλογο πραγματικά, θέλει να κάνουμε συναινέσεις, θέλει να προσδώσουμε στα σχέδια νόμου που εσείς παίρνετε την πρωτοβουλία τη νομοθετική εκ του Συντάγματος να φέρετε στη Βουλή το όπλο της συναίνεσης, το οποίο -ξαναλέω- για την εκπαίδευση είναι εργαλείο χρήσιμο, γιατί προσδίδει στους νόμους χρονικές αντοχές.
Χρονικές αντοχές πολύ μεγάλες, που ξεπερνούν αυτές τις ελλαδίτικες κακές τακτικές κάθε Υπουργός που αλλάζει, να αλλάζει τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και κάθε κυβέρνηση που αλλάζει, να μη σέβεται τον ιδρώτα και το έργο των προηγουμένων κυβερνήσεων.
Για να δούμε τώρα ένα σημείο, που έχει σχέση με τα ΤΕΙ, πέραν του θέματος της ενδείας που προανέφερα. 
Εάν τα πράγματα συνεχιστούν, όπως σήμερα πηγαίνουν, κύριε Υφυπουργέ, θα μιλήσουμε σε λίγο για παρακμή στο πεδίο της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Νομίζω ότι οι συνάδελφοί μου μίλησαν πολύ χαρακτηριστικά. Ειδικά ο κ. Κεγκέρογλου, σάς αποστερεί από επιχειρήματα με τη συγκεκριμένη καταγραφή των αριθμών που έκανε. Σας επισημαίνει πρώτον, ότι τα περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια πρόσθετης χρηματοδότησης του 2004 τα αναφέρετε στο 2005. Είναι, όμως, του 2004, που σημαίνει...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Λάθος!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα μας το πείτε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι φορείς δεν θα έχουν για το τρέχον έτος αυτή τη χρηματοδότηση.
Δεύτερον -σε αυτό ας μην ειπωθεί οτιδήποτε, γιατί δεν μπορεί να ευσταθήσει ως αντίρρηση- το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο βίο του το έτος 2004. Τα ΤΕΙ, τα ανώτατα αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα, για το έτος 2005 δεν θα έχουν αυτή την πρόσθετη υποστήριξη που είχαν τα τριάντα τέσσερα καινούρια ιδρύματα για το έτος 2004.
Αυτό δεν αφαιρεί πόρους για την τρέχουσα χρονιά; Δεν αφαιρεί πόρους από τα ιδρύματα, τα οποία "δεν βγαίνουν"; Και σας το λένε, πέραν των αριθμών, και οι πράξεις.
Πρώτον, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. 
Δεύτερον, το θέμα των εκτάκτων καθηγητών, το οποίο αναφέρθηκε. Οι έκτακτοι καθηγητές καλύπτουν το 50% έως 60% των διδακτικών ωρών.
Τρίτον, δεν πρέπει να λέτε ορισμένα πράγματα, γιατί δεν είναι αλήθεια -θα το πω κομψά. Λόγω και της δικής σας ευπρέπειας, πρέπει και εμείς να είμαστε, όσο μπορούμε πιο ήπιοι. Όμως, το επιχείρημα αυτό είναι μείζον. Μπορείτε να πείτε, κοιτώντας μας στα μάτια, ότι έχετε εν εξελίξει διαγωνισμούς, που έχουν ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο και δεν προβαίνετε σε διορισμούς; Εδώ βοά η Ελλάδα! Ρωτήστε τις ιατρικές σχολές. Ρωτήστε τις πανεπιστημιακές κλινικές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Λοβέρδο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ένα λεπτό από τη δευτερολογία μου.
Ρωτήστε τους αρμόδιους. Ρωτήστε τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, που σας λένε ότι έχουν εκλεγμένο διδακτικό προσωπικό, το οποίο εσείς δεν διορίζετε, για να μην πω για προκηρύξεις θέσεων, όπως λέτε.
Εδώ έχουμε ζητήματα της καθημερινής ζωής. Έχουμε προβλήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία κάνουν ορισμένα από αυτά να σηκώνουν τα χέρια. 
Αύριο είναι κλειστό το ΤΕΙ Αθηνών. Σας διαμαρτύρονται. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τη λογική τους; Κλείνουν τις σχολές τους έτσι, για να σας κάνουν μια διαμαρτυρία χωρίς νόημα; Κάτι σας λένε. Και σε αυτά δεν μπορείτε να απαντάτε με αυτό τον αυτάρεσκο τρόπο με τον οποίο απαντήσατε.
Σε τελευταία ανάλυση -και με αυτό κλείνω- θα προσθέσουμε στο βαρύ φορτίο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μια δυσκολία, που έρχεται από το επόμενο έτος, την περίφημη αποσπασματική, αλλά τόσο πολύ διεισδυτική στα μέσα ενημέρωσης, διακήρυξη χωρίς πρόγραμμα, ότι θα μπει βάση στα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων. 
Επαναλαμβάνω ότι έχετε τύχη για τα θέματα της εκπαίδευσης να μην κάνουμε κομματική αντιπαράθεση. Και η κυρία Δαμανάκη και εγώ σας είπαμε ότι εάν αυτό το πράγμα μας το φέρετε ολοκληρωμένο, θα το δούμε. Είναι καλό να υπάρχουν κριτήρια στα εκπαιδευτικά θέματα και στις εξετάσεις.
Σεις είπατε ότι θα βάλετε βάση. Το είπατε αποσπασματικά. Και αυτομάτως η πικρή ανάλυση που προκύπτει, δίνει το εξής συμπέρασμα: Περίπου δεκαέξι χιλιάδες φοιτητές λιγότεροι του χρόνου για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και για τα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Τα πανεπιστήμια της περιφέρειας θα γογγύξουν από αυτή τη ρύθμιση, όχι επειδή δεν είναι σωστή αυτή καθεαυτή και στο σκληρό της πυρήνα, αλλά επειδή είναι αποσπασματική, επειδή δεν συνοδεύεται από τίποτε άλλο, επειδή γίνεται εν μέσω κατ' ουσίαν διακοπής των χρηματοδοτήσεων.
Έχετε μιλήσει με τους Βουλευτές της περιφέρειάς σας; Είναι σύμφωνοι με αυτό; Έχουν καταλάβει τι έχετε διακηρύξει; 
Εάν, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή η διακήρυξη γίνει πολιτική του Υπουργείου για το έτος 2006, οι πρώτοι που θα γευτούν αυτή την αρνητική εκδοχή στην πράξη της αποσπασματικής ρύθμισης, θα είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια, θα είναι τα περιφερειακά ΤΕΙ. Μπρος στα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν αυτό το έτος, θα προστεθεί και αυτό.
Είστε έτοιμοι; Τα έχετε σκεφτεί; Και αν ναι, το πρελούδιο των σκέψεών σας παρακαλώ να το δώσετε σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Δυστυχώς, παρ' ό,τι η συζήτηση αφορά την εκπαίδευση, παρ' ό,τι θα μπορούσε να αφορά -γιατί δεν αφορά καθόλου- την παιδεία, είμαστε υποχρεωμένοι, παίρνοντας από εδώ την εμπειρία, να συμπληρώνουμε τη διαπίστωση, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Κυβέρνηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας είναι η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Λοβέρδο.
Το λόγο έχει ο κ. Κατσιφάρας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός παραδέχθηκε μεν ότι ορθά το ΠΑΣΟΚ το 2001 τόλμησε και έκανε ένα βήμα μπροστά, μια μεγάλη εκπαιδευτική κοινότητα, με μεγάλη προσφορά ταυτόχρονα στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας αλλά ταυτόχρονα και στις τοπικές κοινωνίες, αναβαθμίζεται. Ιδρύματα που βρίσκονταν πολύ κοντά σε Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές πήραν έναν άλλο χαρακτήρα. 
Ενώ ορθά αποδέχεται για αυτήν του την πολιτική το ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα οι όλες δεσμεύσεις του δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα "θα". Αναγνωρίζει, επειδή υπήρχε αυτή η ορθή αναβάθμιση, ότι πρέπει να υπάρχει και μια γενναία προσπάθεια, ούτως ώστε να υπάρχει πραγματική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ τόλμησε να κάνει βήματα πραγματικής αναβάθμισης και είχε σχεδιασμό. Ειδικά η εκπαιδευτική κοινότητα των ΤΕΙ και τα Ιδρύματα το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Γιατί ιστορικά το ΠΑΣΟΚ ήταν αρωγός, ήταν δίπλα στην τεχνική εκπαίδευση στη χώρα μας, όχι τώρα, αλλά ιστορικά. 
Τι είπε ο κύριος Υπουργός; "Υπάρχουν ελλείμματα". Αλλά με έναν συνδυασμό αριθμών τα έλυσε δια μαγείας. Αυτήν τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν ελλείμματα; Ναι ή όχι; Και αν υπάρχουν ελλείμματα, με ποιον τρόπο θα τα καλύψετε, ούτως ώστε να βρεθεί πραγματικά η σωστή παροχή υπηρεσιών; Εάν δεν υπάρχουν, βγείτε και πείτε ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης. Η ταπεινή εκτίμησή μου -επειδή προέρχομαι και από περιοχή που υπάρχουν ΤΕΙ- είναι ότι υπάρχουν. Σε όλες τις διαδικασίες των προέδρων των ΤΕΙ αυτό μπαίνει ως πρώτο ζήτημα. 
"Θα πληρωθούν" -λέει ο κύριος Υπουργός- "οι έκτακτοι καθηγητές". Όχι: "πληρώθηκαν" ούτε: "πότε θα πληρωθούν". "Θα πληρωθούν" γενικώς. Μα, αυτό, κύριε Υπουργέ, το γνωρίζουμε. Κάποια στιγμή θα πληρωθούν, όπως πληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες για χρήματα που τους όφειλαν εδώ και ένα χρόνο. Γενικώς όμως αυτό το "θα" δεν απαντά σε αυτό που καλείται άμεσα να κάνει το Υπουργείο. Αυτό που περιμένουν οι εκπαιδευτικοί είναι το πότε θα πληρωθούν. Θέλουν μια χρονική δέσμευση για να ξέρουν πραγματικά να προγραμματίσουν και τα της ζωής τους. 
Σε σχέση με τα Προεδρικά Διατάγματα, ξέρετε τι λέτε, κύριε Υπουργέ; "Θα φέρουμε". Ουσιαστικά ακολουθείτε μια πολιτική, η οποία πραγματικά δεν έχει καλά προετοιμάσει τη λύση των θεμάτων και ξεφεύγετε από τη διαδικασία με ένα "θα" και με μία υπόσχεση. 
Το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, δεν είναι πώς θα μεταφέρετε τις υποσχέσεις, τις οποίες έχετε ήδη μεταφέρει, από πριν μέχρι σήμερα. Το ζήτημα είναι να καθίσετε σοβαρά και να δώσετε τις λύσεις που χρειάζονται. Και επίσης, δεν δεσμευθήκατε εάν τα συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα που λέτε ότι θα φέρετε θα είναι αυτά που πραγματικά έχετε και προεκλογικά υποσχεθεί -το ζητάνε οι φοιτητές και οι απόφοιτοι να είναι αντίστοιχα των Προεδρικών Διαταγμάτων που είχαν ήδη εκδοθεί και ήταν σεβαστά- και αν πραγματικά θα είναι στην πολιτική της ισοτιμίας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά Ιδρύματα. 
Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι στο πρώτο θέμα γιατί θέλω να καταθέσω και ένα έγγραφο, επειδή είπατε ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό πρόβλημα και ότι οι δείκτες που παρουσιάζετε είναι οι ιδανικοί. Επειδή δεν είναι πρέπον και δεν έχει καμία αξία, γιατί και ο κόσμος δεν θα καταλαβαίνει παραέξω, να κάνουμε μία σύγκρουση αριθμών, θα καταθέσω και εγώ έναν πίνακα που προέρχεται από τα ίδια τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα που λένε ακριβώς το αντίθετο που αυτό που είπατε εσείς. 
 Και είμαι σίγουρος πως αν όχι σήμερα, ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα φανεί ποιός μιλούσε αξιόπιστα και έλεγε την πραγματική κατάσταση των ΤΕΙ.
Όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και σ' αυτό εισπράξαμε "θα". Οι πάντες γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένο κατά 16% σε εθνικό επίπεδο. Εάν εσείς έχετε καταφέρει να κάνετε αύξηση στον τομέα του Υπουργείου Παιδείας, εδώ είμαστε να σας πούμε μπράβο. 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα αναβαθμιστεί στον ανασχηματισμό. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Πράγματι. 
Επειδή όμως νομίζω ότι όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας, πιστεύω ότι δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ένα πυροτέχνημα για τις ανάγκες της σημερινής συζήτησης. Πάντως, αν τα φέρετε, εγώ εδώ θα είμαι όπως και οι συνάδελφοί μου για να διορθώσουμε.
Μιλήσατε για τα προγράμματα των μεταπτυχιακών. Ή τα πράγματα είναι ιδανικά ή συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Πάντως, εγώ θα καταθέσω για τα Πρακτικά δική σας απόφαση. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Μεταπτυχιακών Σπουδών, Αθήνα 17/3/2005 προς το ΤΕΙ Αθήνας και προς το ΤΕΙ Πειραιώς. Συνδιοργάνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. 
Απαντάτε εσείς: "Σε απάντηση των προτάσεων του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του ΤΕΙ της Αθήνας, σας πληροφορούμε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν είναι δυνατή προς το παρόν η έγκρισή τους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Και η συγκεκριμένη απόφαση του 2003 ΦΕΚ 1501 κοινή υπουργική απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί". Ταυτόχρονα, η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας στη συνεδρίασή της στις 6/4/2005 λέει : "Η γενική συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής συζητά το θέμα της ματαίωσης της υλοποίησης του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών κατόπιν του υπ' αριθμ. πρωτ. Α/Β7/17-3-2004 εγγράφου του ΥΠΕΠΘ προς το Τμήμα Πληροφορικής που ομόφωνα καταλήγει στο ακόλουθο ψήφισμα". 
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Απόστολος Κατσιφάρας, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, κάποια στιγμή αντίστοιχα έγγραφα υπάρχουν σε όλα τα ΤΕΙ. Ή ενισχύετε πραγματικά τα συγκεκριμένα προγράμματα...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα σας εξηγήσω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Να εξηγήσετε και σε μένα και στην εκπαιδευτική κοινότητα που διαμαρτύρεται και δεν έχει την εμπιστοσύνη σας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ)
Συνολικά, κύριε Υπουργέ, η πολιτική σας στο χώρο των ΤΕΙ είναι αποσπασματική. Έχετε μια ανασφάλεια. Δεν έχετε συγκεκριμένη πολιτική. Γενικώς παραπέμπετε τα θέματα για αργότερα. Για πρώτη φορά υπάρχει μείωση στον προϋπολογισμό για θέματα της Παιδείας, αντί για αυτά που λέγατε για σύγκλιση στο τέλος της 4ετίας. Όλα τα ζητήματα θα καταφέρετε να τα λύσετε στο τέλος της 4ετίας, κύριε Υπουργέ; Δεν κάνετε τίποτα παραπάνω παρά να κλέβετε και να δανείζεστε χρόνο. Αυτό όμως είναι πολύ μακριά από τον δανεισμό των ελπίδων της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν θα σας δανείσει άλλο τις ελπίδες της. Φαίνεται αυτό από τα πρώτα γκάλοπ .
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έχετε μιλήσει παραπάνω, κύριε συνάδελφε. Θα κρατήσω το χρόνο από το χρόνο του κ. Λοβέρδου. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα παραμένουν ανοικτά. Αν συνεχίσετε να υπονομεύετε το διάλογο και ταυτόχρονα να μη δίνετε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα, θα βρείτε και εμάς και την κοινωνία μπροστά σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Η συνάδελφος κυρία Σχοιναράκη-Ηλιάκη έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Είπατε, κύριε Υπουργέ, στην πρωτολογία σας ότι η πολιτική σας για την παιδεία αποτελεί για σας πολιτική λειτουργία χωρίς σκοπιμότητα.
Εάν κάνω έναν απολογισμό του ενός χρόνου και της διαδρομής σας, ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας, θα πω κατ' αρχήν ότι ήταν η πρώτη φορά που ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής πέρασαν από νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης -και εννοώ τις επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης και κατάργηση όσων υπήρχαν μέχρι τότε- μόνο και μόνο πραγματικά για να μπορέσετε να εφαρμόσετε και να στελεχώσετε με σκοπιμότητα πλήρη τη δομή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Καταργήσατε, λοιπόν, εν μία νυκτί και με διαδικασίες που θυμίζουν άλλες εποχές, στελεχώσατε τις θέσεις στελεχών εκπαίδευσης -αυτά δε τα έχει ξεχάσει κανένας- τους διορισμούς των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκείνους τους διορισμούς τους οποίους καταγγείλαμε ως παράνομους και στους οποίους δεν δίνατε καν ενημέρωση -γιατί είναι μία τέχνη δική σας πλέον στον κοινοβουλευτικό έλεγχο- τα στοιχεία στους συναδέλφους. 
Έρχεστε εδώ, κύριε Υπουργέ, και με εκπλήσσετε ειλικρινά, γιατί γνωρίζω τη διαδρομή σας των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων κοινοβουλευτικής διαδρομής, αφού ήμασταν μαζί, αλλά και την ευαισθησία σας για το χώρο της εκπαίδευσης και τώρα μας παραπληροφορείτε. Μας λέτε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτά που λέμε δεν ισχύουν ούτε καν για τους ωρομίσθιους απλήρωτους εκπαιδευτικούς.
Μα, εγώ διαβάζω σε προχθεσινή εφημερίδα στο νομό μου, που γνωρίζονται ότι βρίσκονται σε κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί, ότι είναι απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί δέκα μήνες. Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά. Αναλύει τι ακριβώς γίνεται και αναφέρει ξεκάθαρα ότι προσφεύγουν στην επιθεώρηση εργασίας, στο εργατικό κέντρο και στο Συνήγορο του Πολίτη τις επόμενες ημέρες, για να ζητήσουν ακριβώς να στηριχθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εσείς μου λέτε ότι δεν είναι σωστό αυτό που λέω σε σχέση με τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και το γεγονός ότι απορρίπτετε τα αιτήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που ζητούν έγκριση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Και σας καταθέτει ο συνάδελφος κ. Κατσιφάρας και το έγγραφο το δικό σας με ημερομηνία 17.03.2005, αλλά και το έγγραφο της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ της Αθήνας, όπου αναφέρουν οι άνθρωποι, γιατί νοιώθουν και αδικημένοι, ότι τους αξιολογήσατε και τελικά απορρίπτετε το ρόλο και τη συνεισφορά του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ της Αθήνας. Είστε άδικοι απέναντι των καθηγητών που εργάστηκαν ευσυνείδητα μαζί με όλους εκείνους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους από τα πανεπιστημιακά τμήματα και συνεισέφεραν ισότιμα σ' αυτή την προσπάθεια, αλλά είστε και απαξιωτικοί -και αυτό είναι το πιο σημαντικό γιατί κόπτεστε για τη νέα γενιά, κύριε Υπουργέ- απέναντι στους φοιτητές των τμημάτων, αλλά και των άλλων τμημάτων των πανεπιστημίων και των τμημάτων των ΤΕΙ που προσβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών τους και στην αναζήτηση των νέων ευκαιριών. 
Εσείς μας λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι ουδέποτε επιστρέψατε προκηρύξεις για μόνιμο διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ. Μα, νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα πείτε ενώπιος ενωπίω στους προέδρους των ΤΕΙ στους οποίους επιστρέφετε αυτές τις προκηρύξεις και δεν τις εγκρίνετε. Το ένα είναι αυτό. 
Τα πολλά "θα" κύριε Υπουργέ, έχουν και ένα τέλος. Κάποτε αποκαλύπτονται. Σε απάντηση που μου δώσατε σε σχέση με τους διορισμούς για κάλυψη μονίμων θέσεων, μου λέτε ότι σε βάθος τετραετίας θα γίνει αυτό με τις 800 προσλήψεις. Και αν θα γίνει, κύριε Υπουργέ, γιατί και αυτό έχει "θα".
Σε ένα δελτίο τύπου που έχετε εκδώσει ο ίδιος με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2005 και μετά από τη συνάντησή σας με το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, αναφέρετε ότι έχετε εξασφαλίσει τις πιστώσεις για την προκήρυξη των 800 θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών. Και αυτό θεωρείται ότι είναι άμεσο. Πότε τελικά λέτε αλήθεια; Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ή μέσα στα δελτία τύπου; Και βέβαια εναποθέτετε ωραιοποιημένα τα πάντα στο διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Ένα διάλογο όπου όπως όλοι έχουν τονίσει είναι αποσπασματικός, ένας διάλογος που γίνεται μόνο και μόνο για να χρυσώσετε το χάπι και στο τέλος να υλοποιήσετε πολιτικές που είναι κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικές. 
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία συνάδελφε.
Ο συνάδελφος κύριος Κεγκέρογλου έχει το λόγο για ένα λεπτό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η αντιπαράθεση για τα επαγγελματικά δικαιώματα πράγματι υπήρχε πάντα από το 1984 και πιο πριν και μετά και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και το ΤΕΕ είναι έτσι όπως είπατε. Προσέφυγε και αντιδρά σε αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ζήτημα είναι τι κάνει η Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση δεν έπαιρνε θέσεις σε σχέση με αυτό το καίριο θέμα των αποφοίτων των ΤΕΙ, αλλά και σήμερα ως Κυβέρνηση συνεχίζει εκείνη την τακτική της Αντιπολιτεύσεως να μην παίρνει θέση. Όμως, σήμερα δεν μπορεί να το κάνει. Πρέπει επιτέλους, κύριε Υπουργέ, να πάρετε αποφάσεις. Θα αναγκαστείτε ούτως ή άλλως να το κάνετε.
Θα αναφέρω δύο παραδείγματα. Σε πρόσφατη προκήρυξη του ΕΛΓΑ οι τεχνολόγοι βγαίνουν εκτός προκηρύξεως, κάτι που είχαν καταφέρει με αγώνες. Τα προηγούμενα δύο τελευταία χρόνια είχαν συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις των ζημιών. Στο διαγωνισμό που κάνατε εσείς ως Υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, ενώ αρχικά είχατε ανακοινώσει έναν αριθμό για την τεχνολογική εκπαίδευση, στη συνέχεια τον μειώσατε κατακόρυφα. 
Ολοκληρώνω λέγοντας για την έρευνα που ειπώθηκε ότι θα ξεκινήσει κάποτε. Επί ΠΑΣΟΚ, επί πέντε χρόνια γινόντουσαν εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να αναφερθούμε στο πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, όπου τα ΤΕΙ πράγματι μπήκαν επιτέλους στο χώρο της έρευνας. 
Και μια έκκληση κύριε Υπουργέ, για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς: Εξαιρέστε τους από τη συνήθη τακτική της Κυβέρνησης να μιλά επικοινωνιακά. Δείτε ότι έχουν οικογένειες, έχουν παιδιά και πρέπει να περάσουν Πάσχα. Δεν δικαιολογείται ανάλγητη πολιτική τουλάχιστον από το Υπουργείο Παιδείας. Ας κάνει το Υπουργείο Οικονομικών ό,τι θέλει. Εσείς πρέπει να δώσετε λύση γι' αυτούς τους εκπαιδευτικούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.
Ο συνάδελφος κύριος Έξαρχος έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Για άλλη μια φορά σε μια συζήτηση στη Βουλή είδαμε τη γνωστή τακτική. Μετάθεση των ευθυνών στο ΠΑΣΟΚ, μετάθεση των υποσχέσεων στο μέλλον και ταυτόχρονα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι και στα ΤΕΙ υπάρχει μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο ύστερα από τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.
Μα, δεν είναι έτσι κύριε Υπουργέ. Και εδώ τα ερωτήματα επανέρχονται και θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Θα τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στον εθνικό διάλογο για την παιδεία και πότε; Διότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προσχηματικός, δεν μπορεί να είναι για τη δημιουργία των εντυπώσεων. Και εσείς σήμερα διαπράξατε αυτό το ολίσθημα αναφέροντας το παράδειγμα ότι τα θέματα της διά βίου εκπαίδευσης - σας το είπε ο κ. Λοβέρδος - συζητήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Εθνικό Συμβούλιο. Πότε έγινε αυτό και δεν το πήραμε είδηση; Μην αξιοποιείτε λοιπόν μία υπεύθυνη στάση, την οποία μην την θεωρείτε και δεδομένη για συμμετοχή στο διάλογο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά διασφαλίζετε τη συνέχεια του διαλόγου για να δημιουργείτε εντυπώσεις.
Τέλος πάντων θα υλοποιήσετε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού; Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ενημερωθεί για την πορεία του εθνικού διαλόγου; 
Περιμένω επίσης και μία συγκεκριμένη απάντηση στο εξής: Θα εγκριθεί και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια του εξοπλισμού στο ΤΕΙ της Λάρισας; Διότι εδώ τα λεφτά υπάρχουν. Δεν μιλάμε για έλλειψη πόρων. Πότε θα τελειώσει η διαδικασία και πότε θα έλθει αυτός ο εργαστηριακός εξοπλισμός στο ΤΕΙ; 
Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί αυτές δεν τις περιμένουμε εμείς, αλλά οι σπουδαστές, οι γονείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και δεν μπορείτε να υπεκφεύγετε, κύριε Υπουργέ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Έξαρχε.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για 10 λεπτά. 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα πρώτα να πω ότι ο εθνικός διάλογος υπάρχει, γιατί αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας. Και δυστυχώς δεν υπήρξε διάλογος επί της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ μολονότι είχε θεσμοθετηθεί το ΕΣΥΠ το 2000 και ουδέποτε λειτούργησε, μολονότι κατ' επανάληψη εμείς είχαμε ζητήσει να λειτουργήσει μ' αυτήν ή με την άλλη μορφή.
Ίσως, λοιπόν, σας στενοχωρεί το γεγονός ότι επί των δικών σας ημερών δεν ενεργοποιήσατε τις διατάξεις του νόμου να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα της παιδείας και απλώς ο ένας Υπουργός καταργούσε τη μεταρρύθμιση του προηγουμένου. 
Ο διάλογος δεν είναι αποσπασματικός, αλλά ουσιαστικός. Εκεί τίθενται ζητήματα και θέματα. Ετέθη το θέμα της αξιολόγησης και υπήρξε γραπτή εισήγηση με σημεία και επ' αυτού τοποθετήθηκαν στις δύο συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ και του ΣΑΤ με το ΣΑΠΕ. Οι παρόντες στο διάλογο υπέβαλαν τις προτάσεις τους. 
Παράλληλα, ο διάλογος για την αξιολόγηση συζητήθηκε σε συνόδους των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ, όπου και εκεί ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Σήμερα, μαζεύουμε αυτές τις απόψεις και ετοιμάζουμε το σχέδιο νόμου το οποίο, όπως είπα, θα έρθει αμέσως μετά τις γιορτές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου και εκεί θα γίνει διάλογος. Έχουμε επαρκές περιθώριο μέχρι τις 20 Μαΐου που είναι η Σύνοδος των ευρωπαϊκών κρατών-χωρών της Μπολόνια στο Μπέργκεν. 
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των ΤΕΙ, είχαμε έκτακτη επιχορήγηση 14.000.000 το 2004 και μία αύξηση του Προϋπολογισμού σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2004 άλλα 15.000.000. Σύνολο, καθαρά χρήματα, χωρίς προσθαφαιρέσεις, 29.000.000 ευρώ στα ΤΕΙ. 
Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, βεβαίως και υπάρχουν ελλείμματα τα οποία βεβαίως δεν δημιουργήθηκαν σήμερα. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Πώς θα τα καλύψετε, κύριε Υπουργέ; Σ' αυτό να μας απαντήσετε! 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα σας απαντήσω αμέσως. Αν με αφήσετε να ολοκληρώσω, θα σας απαντήσω! Δεν σας διέκοψα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα απαντήσει! Δέχεται να απαντήσει. Μην τον διακόπτετε, κύριε συνάδελφε! 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Βεβαίως, λοιπόν, υπάρχουν ελλείμματα τα οποία -επαναλαμβάνω- δεν δημιουργήθηκαν το 2004 ή το 2005. Δημιουργήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για τους λόγους που σας εξήγησα προηγουμένως. 
Εμείς προτιθέμεθα να καλύψουμε αυτά τα ελλείμματα του παρελθόντος με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και θα σας εξηγήσω πώς το εννοούμε αυτό. Ο δεύτερος τρόπος είναι η αύξηση των δαπανών. Θα υπάρξει αύξηση των δαπανών για τα ΤΕΙ, ώστε να καλυφθούν τα σωρευμένα ελλείμματα. 
Για να εξηγήσω τον εξορθολογισμό των δαπανών, έρχομαι και στους εκτάκτους. Οι έκτακτοι, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο το οποίο δημιουργήσαμε εμείς. Με το ν. 1404/84 το 65%-70% των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ ήσαν έκτακτοι και το 2000 πάλι το 70% ήσαν έκτακτοι. Και το 2004 πάλι το 70% ήσαν έκτακτοι. 
Επί εποχής ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρήρχετο ένα εκπαιδευτικό έτος για να πληρωθούν. Μην φαντάζεστε ότι πληρώνονταν εγκαίρως. Και σήμερα προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε -διότι είναι απαράδεκτο εκπαιδευτικός να μην πληρώνεται στην ώρα του- αυτήν τη θλιβερή κατάσταση. 
Ποιος είναι ο τρόπος; Ο τρόπος είναι ένας ειδικός κωδικός για την πληρωμή των εκτάκτων. Θα υπάρχουν οι λειτουργικές δαπάνες και θα υπάρχει και ειδικός κωδικός για την πληρωμή των εκτάκτων. 
Για να βρούμε τον τρόπο, για να βρούμε εκείνον των αλγόριθμο βάσει του οποίου θα υπολογίζουμε τις ώρες οι οποίες δεν καλύπτονται από τακτικό προϋπολογισμό, είμαστε σε συνεργασία, δηλαδή σε διάλογο με τα ιδρύματα, με τους προέδρους, με τη Σύνοδο των Προέδρων και σχεδόν έχουμε καταλήξει σε εκείνον τον αλγόριθμο που θα μας βγάζει τις ώρες που υπολείπονται για να καλυφθούν από εκτάκτους και να υπάρχει η αντίστοιχη επιχορήγηση. 
Από εκεί και πέρα, τα σωρευμένα ελλείμματα του παρελθόντος -διότι πλέον δεν θα δημιουργηθεί ξανά έλλειμμα και ο έκτακτος θα πληρώνεται στην ώρα του- θα τα καλύψουμε με έκτακτη επιχορήγηση των ιδρυμάτων για να καλυφθούν τα χρέη των εκτάκτων και αλλού, ούτως ώστε να νοικοκυρευτούν τα ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο, με τον εξορθολογισμό των δαπανών και παράλληλα με την αύξηση των δαπανών, θα καλυφθούν οι έκτακτοι. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Καλό ακούγεται αυτό!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, όχι μόνο δεν έχουμε αδρανήσει, αλλά αντίθετα εργαζόμαστε ουσιαστικά και σε βάθος και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Έχουμε κάνει συσκέψεις-συνεδριάσεις στο Υπουργείο με όλους, και με τους νομικούς και με τους εκπαιδευτικούς και ήδη έχει δημιουργηθεί -δεν θα δημιουργηθεί, αλλά δημιουργήθηκε, συστάθηκε- επιτροπή στο πλαίσιο του ΣΑΤΕ, στα πλαίσια της Γραμματείας του ΣΑΤΕ. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα προσχέδια τα οποία τα μελετούν και πολύ γρήγορα θα έχουμε την πρόταση της Γραμματείας, της Επιτροπής στο ΣΑΤΕ, την οποία θα δούμε για να πάρει την οδό προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Έτσι θα ξεμπλοκάρουμε το θέμα. Είπα και πριν ότι λαμβάνουμε υπόψη μας δύο δεδομένα: Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία σύμφωνα με το δικαιακό μας σύστημα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας και από την άλλη τα νέα δεδομένα που έχουμε με την ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Με αυτό το ισορροπημένο σύστημα και ύστερα από συζήτηση θα επιλυθούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα. 
Σας πληροφορώ ότι όλα τα διατάγματα που εκκρεμούσαν επεστράφησαν. Και όταν επιχειρήσαμε να στείλουμε εμείς νέα διατάγματα επαγγελματικών δικαιωμάτων το Συμβούλιο της Επικρατείας μας τα επέστρεψε με το αιτιολογικό ότι μέχρις ότου δημοσιευθεί η απόφαση επί του 318 ουδέν προεδρικό διάταγμα θα έρχεται για έγκριση και για συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πως λοιπόν θα επιλύαμε το θέμα προτού βγει μια απόφαση για την οποία ευθύνεστε εσείς, η Κυβέρνησή σας, για τη χρονοτριβή που έγινε; 
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα οικονομικά θέματα δεν είπα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα. Είναι σωρευμένο το πρόβλημα από τα προηγούμενα χρόνια και όπως εξέθεσα πριν θα το αντιμετωπίσουμε. 
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν είναι "θα". Μοιράστηκαν στα ιδρύματα 154 εκατομμύρια ευρώ γι αυτή την τετραετία έναντι των 116 που είχαν δοθεί την προηγούμενη 4ετία για πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μοιράστηκαν εγκρίθηκαν και οδεύουν προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. 
Αυτό που είπατε κύριε Κατσιφάρα για το ΤΕΙ Αθηνών αφορά συνδιοργάνωση και όχι σύμπραξη. Όπως γνωρίζετε ο νόμος 2916 δεν επιτρέπει μέχρις ότου γίνει αξιολόγηση στα ιδρύματα τη διοργάνωση μεταπτυχιακών με τη μορφή της συνδιοργάνωσης. Ουδέν μεταπτυχιακό απορρίψαμε που έρχεται με τη μορφή της σύμπραξης. Μπορεί το ΤΕΙ να το μετατρέψει σε σύμπραξη και αύριο το πρωί θα εγκριθεί. Με τη συνδιοργάνωση όμως δεν νομίζω ότι μας καλείτε να παρανομήσουμε να παραβούμε το νόμο που εσείς ψηφίσατε τον 2916 που προβλέπει ότι για να επιτραπεί συνδιοργάνωση και αυτόνομα μεταπτυχιακά απαιτείται προηγουμένως αξιολόγηση του ιδρύματος. Με το νόμο που φέρνουμε θα αξιολογηθούν τα τμήματα αυτά τα οποία επιθυμούν να αξιολογηθούν πρώτα. Κατά προτεραιότητα. Τα ΤΕΙ προς τιμήν τους στηρίζουν την έννοια της αξιολόγησης και αμέσως θα τους δοθεί και συνδιοργάνωση και αυτόνομα μεταπτυχιακά εφόσον όμως αξιολογηθούν σύμφωνα με το νόμο τον 2916. Δεν μπορούμε να παρανομήσουμε.
Έχουν εγκριθεί 800 θέσεις. Έχω το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών από 5.1.2005 για τέσσερα χρόνια. Θα κατανεμηθούν 800 θέσεις διά τέσσερα. Μάλιστα τον πρώτο χρόνο διότι θέλουμε οι θέσεις να πάνε πιο νωρίς δίνουμε 270 θέσεις. Και με το νομοσχέδιο το οποίο έχουμε ετοιμάσει και βρίσκεται στο εθνικό λογιστήριο του κράτους έχουμε έγκριση για άλλες 600 θέσεις με ορίζοντα τετραετίας συν 200 ειδικό τεχνικό προσωπικό. Για τέσσερα χρόνια 1400 και 400 ήταν οι προηγούμενες για τα 4 χρόνια. Έχουμε τετραπλασιασμό των μονίμων θέσεων. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε ριζικά και ουσιαστικά το πρόβλημα των ιδρυμάτων να έχουν προσωπικό υψηλού επιπέδου και μόνιμο. 
Θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι στον τομέα των ΤΕΙ όλα συνδιαμορφώνονται μαζί με τα ιδρύματα. Υπάρχει ένας συνεχής διάλογος με τους προέδρους με τις ομοσπονδίες με τους συλλόγους με όλα τα ιδρύματα και μέσα από αυτό το διάλογο προχωρούμε τα ζητήματα τα οποία σας ανέπτυξα και έχουμε προετοιμάσει και το σχέδιο νόμου το οποίο αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα έρθει στη Βουλή. Έχουμε και την εμπιστοσύνη των ιδρυμάτων διότι έχουμε κοινό σκοπό. Δουλεύουμε μαζί με τα ιδρύματα για να τα στηρίξουμε και να τα ανεβάσουμε ποιοτικά. Τα σωρευμένα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζονται σταδιακά όπως σας περιέγραψα ώστε πραγματικά στο τέλος της ημέρας τα ιδρύματα αυτά να είναι ουσία και όχι τύποις ανώτατα. 
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ. 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδος έχει το λόγο για πέντε λεπτά. 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πράγματι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία αποτελεί κοινωνικό αίτημα. Συμφωνώ με αυτό που είπατε. Όμως, απέναντι στις αδήριτες κοινωνικές ανάγκες και στις απαιτήσεις των ανθρώπων και των κοινωνικών ομάδων, κάθε Kόμμα μετρά την ικανότητα και την αξιοπρέπειά του με το κατά πόσο στην πράξη ανταποκρίνεται στα αιτήματα αυτά και στις αξιολογήσεις αυτές. 
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση, θεσπίσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και τώρα, που είμαστε στην Αντιπολίτευση, συμμετέχουμε σε αυτό. Πείτε μας, λοιπόν -και δι' υμών στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί- τι έχετε να επιδείξετε ως ανταπόκριση σε αυτό το κοινωνικό αίτημα; 
Ότι μας καταγγέλλατε, όταν ήμασταν Κυβέρνηση, για τις πολιτικές σας και ουδέποτε είχατε προσέλθει στον εθνικό διάλογο; Ότι τώρα θέλετε να διώξετε από εκεί εμάς, το μοναδικό Κόμμα που σας νομιμοποιεί τις διαδικασίες; Και γιατί επαναλαμβάνω ότι θέλετε να μας διώξετε; Διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι άμα καλείς ένα Κόμμα -το μόνο που προσέρχεται, γιατί οι άλλοι σας έχουν καταγγείλει- να συμμετάσχει σε ένα διάλογο για θέματα καυτά για τα πανεπιστήμια -σας μιλάω ως εκπαιδευτικός- για θέματα που για λόγους ειλικρίνειας, καλής κρίσης ή και στρεβλώσεων έχετε τις κοινωνικές ομάδες απέναντι, όταν για θέματα τέτοια είμαστε η πολιτική δύναμη που συμμετέχει, πρέπει να μας σεβαστείτε. Πρέπει να εισηγείστε τα θέματα. Πρέπει να ακούτε τι σας λέμε, όχι για να ενσωματώνετε τις απόψεις μας, αλλά για να δοκιμάζεται μέσα από τον διάλογο η ορθότητα των ισχυρισμών. Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται! 
Κατ' ουσίαν, δεν θέλετε αυτή τη διαδικασία. Τη χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα. Τα είπα αυτά στην πρωτολογία μου. Δεν χρειάζομαι άλλα επιχειρήματα. Όμως, εσείς μου δώσατε ένα τελευταίο με τη δευτερολογία σας και θέλω να σας πω ότι το έχω ήδη επισημάνει. 
Είναι δυνατόν, κύριε Υφυπουργέ, να λέτε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τις 20 Μαΐου, που η Κυβέρνηση θα πάρει θέση για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, που θα πάρει θέση για τα τρία συν δύο έτη σπουδών, που θα πάρει θέση για την κινητικότητα στο πεδίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα πάρει θέση για τα διευρωπαϊκά προγράμματα, που θα πάρει θέση για το συμπληρωματικό δίπλωμα; Είναι δυνατόν να θεωρείτε επαρκή το χρόνο της μίας εβδομάδας που μας μένει μετά την έναρξη της λειτουργίας της Βουλής μετά το Πάσχα;
Ξαναγυρίζουμε εδώ στις 11 ή 12 Μαΐου, κύριε Πρόεδρε, και στις 20 Μαΐου θα πάτε στο Μπέργκεν. Μας κοροϊδεύετε; Είναι αληθής αυτός ο ισχυρισμός σας; Περιέχει αλήθεια; Εκτός εάν λέτε να σας έχουμε φέρει ένα σχεδίασμα. Τότε διασώζετε τη λογική των επιχειρημάτων σας. Όχι, όμως, την ουσία. 
Όμως, τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Αίθουσα αυτή αποφάσισε - είπε ότι θα το κάνει- να τη διασυνδέσει με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, ουδέποτε τη συγκαλέσατε για να την ενημερώσετε. Περιμένετε, λοιπόν, ότι σε μία συνεδρίαση του Μαΐου θα σας πουν οι πολιτικές δυνάμεις απόψεις, αφού ενημερωθούν για το ότι έγινε ο διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και αφού δουν τα σχεδιάσματά σας; 
Είναι πασιφανές ότι εκλαμβάνετε τον διάλογο ως εργαλείο μικροκομματικών ωφελημάτων και τη συναίνεση τη θέλετε μόνο ως "γαρνίρισμα" -με συγχωρείτε για τον όρο- ως πλαίσιο -για να το πω αλλιώτικα- για μία -υποτίθεται- διαλλακτική πολιτική. Δεν νομίζω ότι το επιχείρημά σας αντέχει τη βάσανο του πολιτικού αντιλόγου. Δεν αντέχει, όμως, και τη βάσανο της λογικής, γιατί ο χρόνος δεν υφίσταται. Δεν μπορείτε ανύπαρκτο χρόνο να τον βαφτίζετε επαρκή. Χρειάζεστε τη συνδρομή της λογικής και δεν την έχει το επιχείρημά σας.
Τέλος, κάνατε μία αναφορά σε αυτή την αδικαιολόγητη άρνηση. 
Οι κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Κατσιφάρας, η κ. Σχοιναράκη -και στην πρωτομιλία της μάλιστα-, σας είπαν καλά όλα τα άλλα, καλά τα θέματα τα σχετιζόμενα με τη συγχρηματοδότηση, αλλά σας ρώτησαν μια απόφαση για σύμπραξη σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός τμήματος πανεπιστημίου και ενός τμήματος ανώτατου τεχνολογικού ιδρύματος γιατί τη σταματάτε;
Είχα τα δικά σας επιχειρήματα, κύριε Υφυπουργέ -σεις υπογράφετε την άρνηση- και εδώ εξηγείται γιατί αρνηθήκατε. Γιατί με ένα διάλογο, τη μετατροπή της συνδιοργάνωσης σε σύμπραξη, θα μπορούσατε να την είχατε επιτύχει, πριν αρνηθείτε. Η άρνησή σας απαξιώνει την απόπειρα κοινής προσπάθειας. Και σήμερα η επεξήγησή σας είναι ότι μετά το νόμο για την αξιολόγηση -ποιος άραγε ξέρει πότε αυτός θα ολοκληρωθεί και θα θεσπιστεί;- μπορούν να υποβληθούν νέα προγράμματα, προφανώς για το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.
Προς τι η απώλεια αυτού του πολύτιμου χρόνου; Και γιατί μέσα στην πορεία μέχρι να φτάσετε στην άρνηση, είχατε πει ως Υπουργείο ότι άλλωστε εκκρεμής ήταν και η σχετική απόφαση του κ. Ευθυμίου, όταν επωφελήθηκε η ακαδημαϊκή κοινότητα της απόφασης του κ. Ευθυμίου και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα είχαν ήδη τρέξει.
Κύριε Υπουργέ, χρειαζόμαστε ευκρινέστερα επιχειρήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ολοκληρώνω.
Χρειαζόμαστε ευκρινέστερα επιχειρήματα για μια κατάσταση στη λειτουργία των ΤΕΙ, που είναι πραγματικά κρίσιμη. Εγώ είπα ότι, αν ολοκληρωθεί η απαράδεκτη πολιτική σας και με αυτή τη διακήρυξη Γιαννάκου, που σημαίνει βάση στα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες, δίχως άλλο συνοδευτικό μέτρο, αν ολοκληρωθεί αυτή η αποσπασματική ρύθμιση, τότε του χρόνου θα μιλάμε για την πλήρη παρακμή πολλών ΤΕΙ, που δεν θα έχουν πια φοιτητές.
Υπάρχουν ακόμη οι έκτακτοι, τα ζητήματα που σας προανέφερα, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κύριε Υπουργέ, πότε εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Ξέρετε από τους νομικούς σας συμβούλους ότι, πολύ πριν δημοσιευθεί -μην μου πείτε την τυπική ημερομηνία- το τι αποφασίζεται στις διασκέψεις, μαθαίνεται. Πόσοι μήνες έχουν περάσει;
Πόσοι μήνες έχουν περάσει έχοντας υποσχεθεί στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής σας να έχετε λύσει τα προβλήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα σχετικά διατάγματα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώσατε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άραγε ο χρόνος που περνά, είναι χρόνος που περνά με επεξεργασίες, με διείσδυση στο βάθος των προβλημάτων; Τον αξιοποιείτε τον χρόνο; Γιατί είμαστε ήδη στο δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής σας. Και να δούμε πότε θα δώσετε μια λύση για τα προβλήματα, για τα οποία και εμείς τώρα σας μιλάμε, αλλά και η κοινωνία σας μιλά.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς κάνουμε διάλογο. Εσείς συγκαλέσατε το ΕΣΥΠ μία φορά προεκλογικά, πανηγυρικά, σε ένα ξενοδοχείο, χωρίς να γίνει ουδείς διάλογος. Κανείς διάλογος. Τίποτα. Εμείς τότε, ως Αντιπολίτευση, είχαμε φέρει και προτάσεις νόμου και ζητούσαμε να συγκαλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο ή, αν δεν σας αρέσει, να φτιάξετε κάτι άλλο, αλλά να έρθετε να συζητήσουμε. Απολύτως τίποτα. Και λίγο καιρό πριν από τις εκλογές, έγινε η πανηγυρική συνεδρίαση του ΕΣΥΠ. Έτσι εννοούσατε ως Κυβέρνηση το διάλογο.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και τα θέματα του Μπέρκεν, η αξιολόγηση και η δια βίου εκπαίδευση είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν. Και η αξιολόγηση πέρασε από το Εθνικό Συμβούλιο, όπως σας είπα, τουλάχιστον για τρίτη φορά.
Ήδη είναι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η δική σας η Κυβέρνηση το 1999, το 2001 και το 2003. Είχατε προετοιμάσει σχέδιο νόμου για αξιολόγηση ως Κυβέρνηση. Ουδέποτε βέβαια το φέρατε. Και υποθέτω ότι γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις σας για την αξιολόγηση και δεν θα περιμένετε να τις διαμορφώσετε τώρα. Τι κάνατε πέντε ολόκληρα χρόνια; Δεν διαμορφώνατε θέσεις επί της αξιολόγησης; Και τότε πώς συνετάγη το σχέδιο νόμου, παρέμεινε όμως στα ντουλάπια του Υπουργείου και δεν προχώρησε; Εμείς, όμως, κάναμε τη συζήτηση με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Στείλαμε και στα κόμματα και ζητήσαμε προτάσεις. Δεν πήραμε καμία απάντηση.
Για το δε νομοσχέδιο για τη δια βίου εκπαίδευση για πρώτη φορά πήγαμε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, συζητήσαμε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, το στείλαμε σε όλα τα κόμματα και βεβαίως θα έρθει και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Τώρα που ολοκληρώνονται αυτά, το μεν ένα που πέρασε από το Εθνικό Συμβούλιο, το δε άλλο που πέρασε από κοινωνικό διάλογο, θα έρθουν με δική μας πρωτοβουλία και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Γιατί, όμως, εσείς που είχατε και το δικαίωμα, μέσω της συμμετοχής σας στην Επιτροπή, δεν ζητήσατε τη σύγκλιση της Επιτροπής; Η Επιτροπή συγκαλείται και με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά συγκαλείται και με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης. Γιατί δεν κάνατε χρήση; Αφού τόσο κόπτεστε για διάλογο και για συζήτηση, γιατί δεν ζητάτε τη σύγκλιση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων; Φαίνεται ότι έχετε από το παρελθόν την αδυναμία του να μη γίνονται συζητήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη και τη συνδιοργάνωση, ο νόμος είναι σαφής -ο νόμος ψηφίστηκε από τη δική σας πλειοψηφία- ομιλεί για σύμπραξη και όχι για συνδιοργάνωση. Να παρανομήσουμε εμείς; Δεν παρανομούμε, θα εφαρμόσουμε το νόμο, που λέει για σύμπραξη και δεν ομιλεί για συνδιοργάνωση, μέχρις ότου να γίνει η αξιολόγηση.
Σε ό,τι αφορά για τη βάση, εμείς εξαγγείλαμε σήμερα, εγκαίρως να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη, το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να εισάγεται φοιτητής σε ΑΕΙ με βαθμό κάτω από τη βάση. Δεν νομίζω ότι επ' αυτού χωρεί σοβαρή αντιπαράθεση απόψεων. Από εκεί και πέρα έχουμε το χρονικό διάστημα του ενός έτους να προετοιμάσουμε τα επιμέρους ζητήματα. Και ούτε βεβαίως τα περιφερειακά θα κλείσουν, όπως κινδυνολογείτε. Μπορεί να βρεθεί μέσα από τον αριθμό των φοιτητών εκείνη η κατανομή, όπου και τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα τα κρατήσει ανοιχτά και το επίπεδο θα βελτιώσει. Ρωτήστε του Προέδρους των ΤΕΙ και τους Πρυτάνεις, εάν είναι υπέρ ή κατά, να δείτε τι θα σας πουν όλοι ομοφώνως. Δεν ενδιαφέρονται οι Πρόεδροι των ΤΕΙ να μην κλείσουν τα ιδρύματά τους; Μόνο εσείς ενδιαφέρεστε; Βεβαίως, ενδιαφέρονται οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, αλλά ενδιαφέρονται και για την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών.
Άρα, λοιπόν, το αυτονόητο εξαγγείλαμε και συζητούμε τη διαδικασία σ' αυτό το χρονικό διάστημα, χωρίς να αιφνιδιάσουμε, πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, τι επιμέρους μέτρα θα πρέπει να λάβουμε, ούτως ώστε αυτό να εφαρμοστεί σωστά και να έχει μία γενικότερη ρύθμιση, για να μη θίγεται κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο κ. Λοβέρδος έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σύμπραξη, συνδιοργάνωση για ακαδημαϊκό θέμα, για εκπαιδευτικό θέμα, για οργάνωση κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος στο επιθυμητό πεδίο της συνεργασίας ΑΕΙ και ΤΕΙ: 
Μέσα από την πορεία του διαλόγου και πριν την άρνηση θα ήταν μία πάρα πολύ καλή ενέργεια αν επιτυγχάνατε τη συμμόρφωση, αν δεν υπάρχει -γιατί εμείς καταθέσαμε τα συγκεκριμένα έγγραφα και καταθέσαμε και απόφαση του ΤΕΙ Αθηνών μετά την άρνησή σας που ανατρέπει τα επιχειρήματά σας- αλλά και αν είχατε δίκαιο, που δεν έχετε, θα μπορούσατε ως εποπτεύουσα αρχή να οδηγήσετε τα πράγματα στην επιθυμητή νομική κατάσταση και όχι να σπεύδετε να αρνείστε για κάτι επωφελέστατο, κύριε Υφυπουργέ.
Δεύτερον, όταν οι Βουλευτές σας καλούμε κατά τον Κανονισμό στη Διαρκή Επιτροπή -δείτε το σχετικό χωρίο- με συλλογή υπογραφών, σας καλούμε για να σας υποβάλλουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις ανά κοινοβουλευτική ομάδα. Ο χαρακτήρας είναι οιονεί ανακριτικός. 
Εδώ, για τα θέματα της αξιολόγησης και τα θέματα ετών διδασκαλίας, για τα θέματα του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, δεν θέλουμε να σας ανακρίνουμε. Δεν έχετε κάνει τίποτα, την παραμικρή ενέργεια. Μόνο μία απόφαση για τις μετεγγραφές στη θολούρα μιας έντονης περιόδου, η οποία καταδίκασε τα ιδρύματα σε ανορθολογικό σύστημα μετεγγραφών. Τι άλλο έχετε κάνει; Τίποτε άλλο δεν έχετε κάνει. Έχετε κάτι για να σας καλέσουμε να πείτε; Μόνο για παραλείψεις. Όμως, εδώ είναι διάλογος. Για να γίνει ο διάλογος που σας προτείνουμε, που δεν τον καταλαβαίνετε, προϋποθέτει δική σας επιθυμία. Εσείς να έρθετε. Όλοι οι Υπουργοί έχουν έρθει. Ποιοι δεν έχουν έρθει; Ο Υπουργός Πολιτισμού και ο Υπουργός Παιδείας, το βαρύ πυροβολικό, δήθεν, της Κυβερνήσεως. Είστε οι δύο κλάδοι της διοικήσεως που αποφεύγετε τη Βουλή. Όλοι οι Υπουργοί έχουν μετέλθει αυτού του χρήσιμου μέσου να ενημερώνουν για πολιτικές. Μα, γιατί μιλάμε τόσο πολύ; Δεν θέλετε το διάλογο. Πείτε το ξεκάθαρα. 
Να ξέρετε - νομίζω ότι θα το έχετε διαγνώσει- ότι υπάρχουν κοινωνικοί φορείς, κοινωνικοί εταίροι, κύριε Υφυπουργέ, που έχουν καταγγείλει το διάλογο και που πιέζουν για άλλους είδους πολιτική αντιπολίτευση απέναντί σας. Τι θέλετε δηλαδή; Να πάμε στην εύκολη λύση; Να πάμε στη λύση του αγκαλιάσματος κάθε αιτήματος, όπως κάνατε επί έντεκα χρόνια;
Θα σας δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα αυτό. 
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αλληλεγγύης απέναντι σε μία πάρα πολύ κακή κυβέρνηση, αλλά εμείς εννοούμε αυτό που είπε ο πρόεδρός μας. Εσείς δεν εννοείτε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Εμείς εννοούμε ότι η συναίνεση στο πεδίο του διαλόγου για την εκπαίδευση, για μέτρα και για μεταρρυθμίσεις, προσδίδει αντοχή στο αποτέλεσμα του διαλόγου. 
Τι σας νοιάζει; Να ακούτε μόνο επιχειρήματα; Δεν σας νοιάζει να αναζητούμε την κοινή καλή λύση; Μα, μόνο αυτή θα αντέξει το χρόνο! Ειδάλλως και ο ανασχηματισμός των Υπουργών στον τομέα της παιδείας οιασδήποτε κυβέρνησης οδηγούσε κατά τα ειωθότα σε αλλαγή πολιτικής. 
Μα, λέμε αντοχή στο χρόνο. Μία προϋπόθεση υπάρχει για να έχουν οι μεταρρυθμίσεις αντοχή στο χρόνο: Συναινετικές διαδικασίες. Είτε τις θέλετε και τις εξυπηρετείτε με τις πολιτικές σας είτε δεν τις θέλετε και κάνετε ό,τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Λοβέρδο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Επειδή σας έχουμε αδικήσει όσον αφορά το χρόνο, θα σας δώσω ένα λεπτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Μισό λεπτό θα χρειασθώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί έμπρακτα πλέον ποιος είναι υπέρ του διαλόγου και ποιος είναι κατά. Υπέρ του διαλόγου είναι εκείνος ο οποίος κάνει διάλογο και χρησιμοποιεί τις σχετικές διατάξεις. Κατά του διαλόγου είναι εκείνος που όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης και ενώ μπορούσε να κάνει χρήση των διατάξεων διαλόγου, δεν έκανε. Όλα τα άλλα είναι για να περνάει όχι ο χρόνος, αλλά...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή. Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ' αριθμόν 59/31/2-3-2005 επερωτήσεως Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λειτουργία των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.


HOME